Restaurantele, obligate prin lege să ofere apă de la robinet gratuită, iar autoritățile locale vor furniza filtre populației în caz de necesitate

Cetățenii care interacționează cu instituțiile publice, clienții din industria serviciilor de alimentație publică și toți angajații vor avea dreptul, la cerere și fără costuri suplimentare, la apă de la robinet. În plus, dacă apa de la robinet dintr-o locuință nu respectă standardele de calitate impuse de legislație, primăriile sunt obligate să ofere gratuit filtre de apă rezidenților, conform unui nou pachet legislativ.

Aceste propuneri sunt parte a două proiecte legislative inițiate în Parlament, care vizează reducerea consumului de apă îmbuteliată. Argumentul principal este că aceasta reprezintă una dintre sursele principale de deșeuri din plastic. În același timp, se urmărește și scăderea consumului de băuturi carbogazoase, recunoscute pentru conținutul lor ridicat de zahăr și impactul negativ asupra sănătății.

Citeste și:  RATBV introduce temporar linia 97

Următoarele entități vor fi obligate să furnizeze gratuit apă potabilă de la robinet la cerere:

a) autoritățile și instituțiile administrației publice centrale și locale pentru persoanele aflate în sediile acestora;

b) operatorii economici care desfășoară activități de alimentație publică pentru clienții proprii;

c) angajatorii pentru propriii angajați.

De asemenea, proiectul prevede că autoritățile publice și operatorii de alimentație publică, cum ar fi barurile, restaurantele și cafenelele, sunt obligate să afișeze într-un loc vizibil și accesibil publicului un anunț care să precizeze: „Această unitate oferă, la cerere și gratuit, apă potabilă de la robinet”.

Conform celui de-al doilea proiect de lege, autoritatea de sănătate publică locală va verifica gratuit, o dată pe an și la cerere, calitatea apei potabile din locuințe prin prelevarea de probe de la robinetele acestora. În situația în care parametrii de calitate nu sunt respectați, locatarul poate solicita un filtru de apă, costul fiind acoperit de primăria din localitate în cazul în care neconformitatea provine de la rețeaua internă, sau de către rețeaua externă dacă remedierea durează mai mult de 7 zile. Autorii proiectului subliniază că în România nu există în prezent o modalitate gratuită de testare a calității apei, iar costul minim al unei analize de apă este de 250 de lei. Această situație plasează România în coada clasamentului în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul apei de la robinet.

One thought on “Restaurantele, obligate prin lege să ofere apă de la robinet gratuită, iar autoritățile locale vor furniza filtre populației în caz de necesitate”

  1. Faza cu verificarea și filtrele, în caz de necesitate, e hazlie. Suntem în Ro! Cine garantează că analiza apei e cinstit făcută? Că doar n-or vrea sa de-a mii de filtre gratuit. Sau… Tot pt că suntem în Ro – e vreo firma de casa carea vrea sa vândă mii de filtre și nu are altă piata de desfacere?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.