Resursele și voluntarii disponibili în caz de calamitate, puse la un loc într-o platformă destinată Departamentului pentru Situații de Urgență

Code for Romania, cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, lansează cea de-a treia soluție anunțată în Campania „Așteaptă-te, române. #PUTEM3000”. De astăzi, Departamentul pentru Situații de Urgență, partenerii săi instituționali și societatea civilă au la dispoziție platforma Resource & Volunteer Management (RVM), prima soluție de gestionare eficientă de resurse și voluntari pe care instituțiile statului și societatea civilă le pot pune laolaltă la dispoziția DSU în caz de alertă seismică majoră sau alte dezastre naturale.

Resource & Volunteer Management (RVM) face parte din seria de soluții digitale ce răspund la probleme actuale ale românilor, soluții create de Code for Romania într-o campanie fără precedent: 12 soluții în 12 săptămâni, lansate până la sfârșitul anului.

Citeste și:  RATBV introduce temporar linia 97

De ce avem nevoie de o soluție precum Resource & Volunteer Management (RVM)?

Orice resursă și orice voluntar care pot fi de ajutor în cazul unei calamități reprezintă o șansă de supraviețuire pentru o victimă. Pagubele și pierderile de vieți omenești în situații precum cutremure sau alte dezastre naturale pot fi uriașe, iar societatea civilă românească, mereu acolo unde este nevoie de ea, va interveni. Și trebuie să poată ajute eficient, fără a periclita sau împiedica eforturile de salvare ale autorităților.

În 2023, aproape toți reprezentanții societății civile au resurse pe care le pot pune la dispoziție într-o situație de criză. Vorbim despre sedii, corturi, saci de dormit, canale de comunicare cu acoperire mare, instalații de adăpost, truse de prim-ajutor, transport etc.

Citeste și:  Peste 300 de sesizări cu privire la săvârşirea unor fapte care contravin legislaţiei electorale

Până astăzi, stocurile erau cunoscute doar în interiorul organizațiilor. Nu exista un sistem simplu care să le gestioneze, accesibil atât societății civile, cât și autorităților competente.

Pentru a acoperi această lipsă, Code for Romania a construit Resource & Volunteer Management (RVM), soluție de gestionare a resurselor și a voluntarilor pe care instituții ale statului și societatea civilă le pun laolaltă la dispoziția Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) în caz de alertă seismică majoră sau alte dezastre naturale ce pot genera crize umanitare.

Departamentul pentru Situații de Urgență a încheiat protocoale de colaborare cu organizațiile pentru maparea resurselor existente, iar zilele acestea este în plin dialog cu partenerii pentru testarea tuturor funcționalităților.

Citeste și:  Lansarea volumelor „Lebăda neagră de pe Balaton” și „Lebăda neagră de pe Bosfor”, coordonate de Romeo Couți, la Librăria „Șt. O. Iosif” din Brașov

Cu o interfață foarte ușor de utilizat, Resource & Volunteer Management (RVM):

🟡 permite instituțiilor și organizațiilor partenere să adauge resursele de care dispun și pe care le pot mobiliza în caz de calamitate, cu detalii privind cantități, tipuri de materiale, unde sunt depozitate etc.;

🟡 permite autorităților să verifice aceste stocuri;

🟡 permite autorităților să trimită notificări automate recurente sau manuale către organizații pentru a menține datele actualizate;

🟡 permite gestionarea inventarului de resurse disponibile;

🟡 menține o situație clară privind statutul voluntarilor disponibili, organizați pe specializări distincte, ceea ce ajută autoritățile să știe pe ce capacitate de răspuns se poate baza societatea civilă și în ce orașe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.