Retro Marktplatz va recrea Piața Sfatului de acum 100 de ani

„Breasla meșteșugarilor din Țara Bârsei” vă invită la ediția a doua a evenimentului „Retro Marktplatz”, în perioada 13-15 septembrie 2024, în Piața Sfatului.

În cele peste 40 de pavilioane veți găsi produse ale meșteșugarilor contemporani, de la mici obiecte de porțelan, ceramic pictată și bijuterii la rochii decorate cu lână împâslită, produse alimentare făcute în gospodăriile unor mici fermieri sau antichități. De asemenea, într-unul dintre pavilioane se vor desfășura ateliere de manufactură la care pot participa vizitatorii târgului.

Puteți adresa întrebări personalităților de altădată

De pe un ledscreen amplasat în piață, vă vor răspunde la întrebări mai multe celebrități din alte timpuri, recreate cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Veți putea comunica în acest fel cu Ion Luca Caragiale, Sextil Pușcariu, Johann Gott și Andrei Mureșan, care vă vor povesti cum era Brașovul în secolele trecute.

Citeste și:  Expoziția „Umbre în zbor" de Oana Obacu, la Centrul Cultural Reduta

În fața ecranului, pe caldarâmul vechii piețe, vor fi prezente, la fel ca în vremurile trecute, câteva fanfare care vor delecta auditoriul cu polci, valsuri și marșuri. Programul artistic va fi completat de câțiva soliști care vor interpreta arii de operă, romanțe de altădată și cântece populare.

Reclame și fotografii de epocă

Organizatorii evenimentului au pregătit și câteva materiale video care vor rula pe un ecran. Amatorii de istorie a brașovului vor putea afla din aceste filme o mulțime de lucruri inedite despre ce vindeau și cumpărau bunicii și străbunicii brașovenilor de azi. Firmele magazinelor de acum un secol și reclamele produselor pe care le comercializau negustorii din trecut vor reconstrui atmosfera din trecut.

Citeste și:  Basmele românești corelate cu cele africane într-un nou proiect cultural-educativ la Brașov

Puteți să rămâneți cu o amintire de neuitat, fotografiindu-vă în ambianța retro-pieței, împreună cu personaje îmbrăcate în haine de epocă, care vă vor povesti despre Brașovul de altădată.

Poveștile vechiului Brașov

Organizatorii au editat numărul 2 al ziarul „Piața Sfatului”, în format mare, alb-negru, imitând paginația ziarelor brașovene din secolele trecute. Din acest număr veți afla istoriile negustorilor brașoveni de altădată, o celebră poveste de dragoste din Palatul Safrano și misterele doctorului brașovean Honingberger. Tot în paginile retro-ziarului „Piața Sfatului” sunt reproduse interesante publicități de acum o sută de ani. Printre acestea: anunțul venirii celebrului cowboy Buffallo Bill în Brașov și reclama primei reprezentanțe auto deschise în Brașov pe strada Porții (Republicii de azi), în 1908, în care se vindeau „trăsuri cu motor”.

Citeste și:  Expoziția „Umbre în zbor" de Oana Obacu, la Centrul Cultural Reduta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.