Conform unui studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network și The Stepstone Group, numărul românilor care sunt în căutarea unui loc de muncă în străinătate a cunoscut o scădere semnificativă, ajungând la doar 8% în prezent, față de 13% în 2020 și 22% în 2018.
Principalele trei destinații dorite de români pentru a lucra în străinătate rămân Germania, Regatul Unit și Spania. Totuși, România ocupă locul 89 în clasamentul destinațiilor globale preferate pentru relocare, în creștere față de locul 92 în 2018, dar în scădere față de locul 78 în 2020.
Studiul se bazează pe răspunsurile a peste 150.000 de respondenți din 188 de țări. La nivel global, cele mai populare destinații pentru cei în căutarea unui loc de muncă sunt Australia, Statele Unite, Canada, Regatul Unit și Germania, iar printre cele mai populare orașe se numără Amsterdam, Dubai, Abu Dhabi și New York, alături de Londra.
Deși în 2018, 22% dintre români căutau activ un loc de muncă în străinătate, acest procentaj a scăzut la 13% acum trei ani și la doar 8% anul trecut, sub media globală de 23% în 2023.
În ciuda acestei scăderi, numărul românilor care ar accepta un loc de muncă în străinătate în regim de lucru la distanță a crescut semnificativ, ajungând la 74% în 2023, comparativ cu 61% în 2020, depășind media globală de 66%.
Motivele financiare și economice sunt principalele argumente pentru români de a lua în considerare lucrul în străinătate, fiind menționate de 85% dintre respondenții români. Un alt factor important este o mai bună calitate a vieții, motiv pentru care 77% dintre români ar pleca în străinătate. De asemenea, 59% dintre români au menționat sistemele mai bune de asistență socială și de sănătate printre motivele pentru care ar alege să lucreze în străinătate.
În ceea ce privește preferințele pe domenii profesionale, 25% dintre cei care lucrează în design, artă, profesii creative și arhitectură ar dori să lucreze în străinătate, urmați de muncitorii manuali (18%) și profesioniștii în managementul afacerilor (17%).
Studiul analizează și motivele pentru care unii români au decis să rămână în țara lor natală. Atât respondenții români (53%), cât și cei globali (54%), au menționat ca motiv principal faptul că nu ar putea să-și ia cu ei membrii familiei sau partenerii. De asemenea, atât respondenții globali, cât și românii (33% în ambele grupuri), au menționat legăturile puternice cu țara natală ca motiv pentru a rămâne. De asemenea, 31% dintre români (16% la nivel global) au menționat că dificultatea cumpărării de proprietăți imobiliare în străinătate a fost un motiv pentru a rămâne.