Risc de avalanșe în Munții Bucegi și Făgăraș

Meteorologii atrag atenția asupra gradului ridicat de producere a unor avalanșe în Munții Făgăraș și în Munții Bucegi în aceste zile, când temperatura a scăzut foarte mult, între -21 și -17 grade Celsius, producându-se în paralel și o ușoară ninsoare, care a acoperit-o pe cea deja existent.

În Munții Făgăraș, la altitudini de peste 1.800 m, în ultimele două zile s-au depus aproximativ 20-25 cm de zăpadă proaspătă, tip pulver, spun meteorologii, care atrag atenția că, în aceste condiții, condițiile de producere a unor avalanșe foarte mari, la gradul de 4 din 5. În aceste zone, zăpada ajunge și la 2 metri.

„Stratul instabil din partea superioară a stratului depășește pe alocuri 50 cm. În profunzime regăsim cristale fine de zăpadă, deseori constituite în plăci de vânt mai vechi, mai ales pe versanții cu expoziție sudică și sud-estică, peste care stratul instabil de la suprafață poate aluneca. Declanșarea avalanșelor e posibilă chiar și la o supraîncărcare slabă, iar pe numeroase pante sunt condiții inclusiv pentru declanșarea unor avalanșe de mari dimensiuni prin angrenarea straturilor subiacente“, arată meteorologii.

Citeste și:  Aeroportul Brașov se alătură luptei împotriva drogurilor. Campanie de informare și conștientizare pentru pasageri

Și la altitudini mai mici de 1.800 m, stratul de zăpadă a crescut cu 20-25 cm, stratul instabil din partea superioară fiind constituit și aici din zăpadă pulver. Îndeosebi pe pantele mai înclinate, declanșările de avalanșe sunt posibile chiar și la supraîncărcări slabe, în cazuri izolate fiind posibile și avalanșe mari -unele pot avea plecarea de la peste 1800 m.

Riscul este la fel de mare și în Munții Bucegi unde ieri deja căzuseră în medie 3-5 l/mp, timp 48 de ore.

Declanșarea avalanșelor este probabilă chiar și la supraîncărcări slabe cu turiști sau schiori, care pot disloca primii 30-40 cm din partea superioară a stratului, pe pantele suficient de înclinate, iar în cazuri izolate, în zonele cu acumulări însemnate, pot fi și de dimensiuni mari, unele pot avea plecarea de la peste 1.800 m, se mai arată în atenționarea meteorologilor de la meteoromania.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.