Potrivit meteorologilor la altitudini de peste 1.800 de metri stratul de zapada este mare pentru aceasta perioada si se poate desprinde pe fondul incalzirii si a ploilor din ultimele zile.
„La peste 1.800 metri, stratul este consistent pentru sfârşitul lunii aprilie, iar zăpada este puternic umezită în partea sa superioară. Pe fondul încălzirii vremii şi local al ploilor, procesul de umezire, de îngreunare şi de topire al stratului va continua. Straturile mai vechi sunt uşor stabilizate în zona lor mediană, dar spre sol prezintă o zonă de cristale tip cupă cu rezistenţă scăzută, mai ales pe versanţii nordici, cristale peste care straturile de deasupra pot aluneca în condiţii de supraîncărcare cu apă. Pe pantele mai înclinate, stratul instabil şi umed de la suprafaţă, poate aluneca peste cel vechi în mod spontan, ducând la declanşarea de avalanşe de dimensiuni medii sau mari dacă sunt angrenate şi straturile din profunzime”, a transmis, joi, Administraţia Naţională de Meteorologie.
Meteoroogii precizează că riscul va fi amplificat la supraîncărcări oricât de mici, iar în cazuri izolate pot fi dislocate volume mari de zăpadă.
De altfel ieri doi turisti, practicanti ai sporturilor de iarna, au fost surprinsi de o avalansa în Muntii Fagaras. Unul dintre ei a fost ingropat partial.