Comitetul de Coordonare a Activitaților privind Vaccinarea a decis, aseara, continuarea campaniei cu toate serurile autorizate la nivel european.
Potrivit autoritatilor, cazurile de tulburari de coagulare au aparut la un numar redus de pacienți vaccinați, fara sa depașeasca frecvența raportata în populația generala nevaccinata.
Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului, conform CNCAV.
- „În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente.
- Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european.
- Recomandăm raportarea oricărei reacții adverse suspectate atât de către profesioniști cât și de către pacienți.
- CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19″, a mai transmis Comitetul de coordonare a vaccinării.
Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Andrei Baciu spune ca NU trebuie sa fie motive de ingrijorare legate de vaccinul Astra Zeneca.
Doze din lotul care ridica suspiciuni în Italia și Austria au fost utilizate și în România. 77.000 de români au primit acest vaccin. Restul de 4.500 de doze a fost oprit temporar de la utilizare, pâna la o decizie la nivel european.