România finalizează cu succes evaluarea în cadrul Comitetului OCDE pentru construcții navale

O nouă etapă importantă a fost atinsă în procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Comitetul OCDE pentru construcții navale a adoptat Avizul Formal (Formal Opinion) privind evaluarea țării noastre, confirmând, astfel, alinierea politicilor naționale la standardele uneia dintre cele mai relevante organizații internaționale în domeniu. Criteriile se referă, spre exemplu, la implementarea de strategii pentru promovarea unei creşteri sustenabile, la existența unor condiții de piață competitivă sau transparență.

Evaluarea României în cadrul Comitetului OCDE pentru construcții navale a avut loc pe 9 aprilie a.c., la Paris. În urma prestației foarte bune a delegației țării noastre și a găzduirii de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în toamna anului trecut, a unei misiuni pentru această componentă, partea română a fost informată, prin intermediul unor scrisori oficiale, asupra deciziei de finalizare a procesului. Ulterior, pe data de 5 august a.c., a fost adoptat, prin procedură scrisă, Avizul Formal, document care atestă evaluarea pozitivă a României în acest Comitet și marchează, totodată, încheierea cu succes a acestei etape din Foaia de Parcurs către aderarea la OCDE.

Citeste și:  Salt Bank: 100 de zile de la lansarea primului neobank 100% românesc, la Brașov

Comitetul OCDE pentru construcții navale a formulat și o serie de recomandări, care vor putea ghida eforturile țării noastre, pe termen lung. Acestea se referă la adaptarea politicilor la nevoile specifice ale industriei, dezvoltarea capitalului uman, promovarea proiectelor europene și a cooperării, adaptarea criteriilor de finanţare a programelor la nevoile industriei, sporirea accesibilității la date, precum și consolidarea transparenței și a schimbului de bune practici. În continuare, autoritățile române vor implementa aceste măsuri și, periodic, vor informa membrii Comitetului asupra progreselor realizate, cu prilejul participării la reuniunile de lucru, care vor avea loc de două ori pe an.

Avizul Formal pentru construțiile navale este al patrulea obținut de România, în procesul său de aderare la OCDE. Anterior, țara noastră a mai fost evaluată pozitiv de Comitetul OCDE pentru oțel, Comitetul OCDE pentru Politica de Dezvoltare Regională și de Comitetul Înalților Funcționari pentru Buget.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.