România nu intră în Schengen nici în acest an! Rareș Bogdan: „o amânare strategică generată de problema relației dintre Bulgaria și Olanda”

România nu va intra în spațiul Schengen nici la finalul acestui an. Surse guvernamentale au declarat, marți, pentru Digi24, că în Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 4-5 decembrie, pe a cărui ordine de zi se află aderarea României și Bulgariei la Schengen, nu va exista un vot pe această temă.

Totuși, subiectul ar putea fi ridicat într-o ședință extraordinară la finalul lunii decembrie. Într-o intervenție la Digi24, europarlamentarul și prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a precizat că este vorba despre o „amânare strategică generată de problema relației dintre Bulgaria și Olanda”.

În ce privește situația României, liberalul susține că Austria și-a schimbat atitudinea privind aderarea țării noastre la spațiul european de liberă circulație: „În momentul acesta nu este o amânare generată de situația României. La toate nivelele diplomatice ale statului român se lucrează și situația în raport cu Austria este complet diferită față de acum un an. (…) Foarte probabil la JAI-ul din martie sau din mai, până în martie, imediat după rezolvarea problemei relației Olanda – Bulgaria, votul de la Haga, lucrurile să intre în linie dreaptă pentru noi. Nu vreau să dau nicio speranță nimănui, canalele diplomatice sunt redeschise cu Austria. (…) Austria nu are aceeași atitudine pe care a avut-o în urmă cu un an față de România. Bulgaria are astăzi o problemă, nu România”.

Citeste și:  Nouă imunoterapie disponibilă în România pentru tratamentului pacienţilor cu o formă de limfom non-Hodgkin

Astfel, la Consiliul JAI din 4 decembrie ar urma să se discute situaţia aderării României şi Bulgariei la Schengen fără să se supună la vot acest lucru, în condiţiile în care în Olanda încă sunt negocieri pentru formarea noului Guvern. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.