România primește cele mai multe fonduri europene, prin Fondul pentru Modernizare, dintre toate statele din regiune

România primește cele mai multe fonduri europene, prin Fondul pentru Modernizare, dintre toate statele din regiune. Aproape 1,1 miliarde de euro, reprezentând o primă plată, au fost transmiși României de către Uniunea Europeană, printre care și pentru investiția aferentă Mecanismului Contractelor pentru Diferență (CfD), promovat de Ministerul Energiei.

România a primit o primă tranșă de 1,095 miliarde de euro pentru investiții în dezvoltarea rețelelor de distribuție a energiei, a reabilitării/modernizării rețelelor de termoficare, a rețelei de transport a gazelor naturale, precum și investiții în material rulant eficient energetic. De asemenea, suma include și finanțarea viitoarelor proiecte stabilite prin Contracte pentru Diferență. Astfel, România beneficiază de cea mai mare sumă de bani din partea Comisiei Europene, comparativ cu celelalte țări din regiune, respectiv 37% din totalul fondurilor.

Citeste și:  CFR Călători va adapta capacitatea de transport feroviar pe tronsonul Râmnicu Vâlcea- Sibiu

Statele membre care beneficiază de prima plată din 2024 sunt România (1.095 miliarde EUR); Bulgaria (65.2 milioane EUR); Croația (52 milioane EUR); Cehia (835.2 milioane EUR); Estonia (24.1 milioane EUR); Ungaria (76.8 milioane EUR); Letonia (26.8 milioane EUR); Lituania (59 milioane EUR); Polonia (697.5 milioane EUR) și Slovacia (35 milioane EUR).

„Fondul pentru Modernizare este un instrument esențial pentru tranziția verde a României și modernizarea sistemului energetic național. M-am angajat de la bun început să punem la treabă aceste finanțări, să lansăm programe, scheme de ajutor de stat, să finanțăm investițiile atât de necesare. Iată, prin eforturile echipei de la Ministerul Energiei și din Guvernul României, țara noastră se conturează ca principalul actor energetic din regiune. Plata făcută azi de Comisia Europeană confirmă că potențialul României în dezvoltarea de noi capacități energetice este uriaș, de aceea deviza mandatului meu rămâne: investiții, investiții, investiții. În cele 12 luni de mandat la Ministerul Energiei, investițiile finanțate pentru sistemul energetic prin Fondul pentru Modernizare și PNRR, au depășit 25 de miliarde de euro.

Citeste și:  Pe 8 iulie, la București va fi un protest cu tema „Fără haos în legislația fiscală” - la care vor participa contabili, economiști și antreprenori din toată țara

Continuăm în același ritm. Ne concentrăm pe promovarea apelurilor deja lansate prin Fondul pentru Modernizare și PNRR pentru autoconsum, stocare în baterii, reabilitare rețea energie electrică, modernizare rețea de termoficare și modernizare CET-uri, dar și pe demararea unor noi apeluri prin care oferim oportunitatea mediului privat și celui public să obțină finanțări pentru implementarea unor proiecte de eficiență energetică, cât și pe lansarea schemei pentru contracte pentru diferență (CFD)”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

Ministerul Energiei se pregătește de lansarea primei licitații care vizează Contractele pentru Diferență. Urmează să fie stabilite în perioada următoare ultimele detalii cu privire la împărțirea sumelor alocate pentru investițiile în energia eoliană și cea solară, în funcție de portofoliul existent de proiecte finanțate din PNRR și Fondul pentru Modernizare.

Citeste și:  Pe 8 iulie, la București va fi un protest cu tema „Fără haos în legislația fiscală” - la care vor participa contabili, economiști și antreprenori din toată țara

Proiectele sprijinite de Comisia Europeană prin Fondul pentru Modernizare se axează pe producția de energie electrică din surse regenerabile, pe utilizarea și implementarea surselor regenerabile de energie, pe modernizarea rețelelor energetice și pe eficiența energetică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.