
România se află, în aceste zile, sub influența unei mase de aer încărcată cu particule de praf saharian, fenomen care afectează sud-estul Europei în perioada 14 – 18 aprilie. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un comunicat luni, avertizând populația cu privire la condițiile meteo neobișnuite și posibilele efecte asupra calității aerului și vizibilității.
Potrivit ANM, masa de aer provenită din nordul Africii este purtată de o circulație atmosferică predominant sud-vestică, care favorizează transportul particulelor de praf saharian peste teritoriul României. Depunerile de praf vor fi cel mai vizibile în perioadele în care vor avea loc precipitații, acestea având un aspect tulbure sau maroniu, specific fenomenului cunoscut popular drept „ploaia cu noroi”.
Cod galben de vânt în 10 județe până miercuri dimineață
Pe lângă acest fenomen atmosferic rar, ANM a emis și o atenționare meteorologică de tip Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în intervalul 14 aprilie, ora 10:00 – 16 aprilie, ora 10:00. Avertizarea vizează județele Bacău, Botoșani, Caraș-Severin, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vrancea și Vaslui. În aceste zone, vântul va sufla cu rafale de 50 – 60 km/h, iar în unele cazuri poate atinge viteze de până la 75 – 90 km/h.
De asemenea, meteorologii anunță că intensificări ale vântului se vor înregistra și în celelalte regiuni ale țării, însă cu viteze mai reduse, în general de 40 – 50 km/h.
Recomandări pentru populație
Specialiștii recomandă populației să evite expunerea prelungită în aer liber, mai ales persoanelor cu afecțiuni respiratorii sau alergii, întrucât particulele de praf saharian pot agrava aceste probleme. De asemenea, șoferii sunt sfătuiți să circule cu prudență, în special în condiții de vizibilitate redusă cauzată de praf și rafale de vânt.
Fenomenul de praf saharian a devenit din ce în ce mai frecvent în Europa în ultimii ani, pe fondul schimbărilor climatice care influențează tiparele circulației atmosferice.