O veste bună pentru românii care nu au făcut încă cerere la Casele Județene de Pensii pentru a cumpăra vechime în muncă. Camera Deputaților a votat legea care prevede prelungirea termenului de la 1 septembrie 2021, la 1 septembrie 2023. Astfel, românii vor avea mai mult timp la dispoziție pentru cumpăra anii care lipsesc din cartea de muncă.
Potrivit legii care prevede posibilitatea cumpărării vechimii în muncă, românii eligibili pentru această achiziție sunt cei care au împlinit peste 18 ani și au goluri în cartea de muncă.
Amintim că se poate cumpăra vechime în orice perioadă în care există ani lipsă din cartea de muncă. Totodată, este important de ținut minte că nu se pot cumpăra mai mult de 6 ani cumulați. Cei care au nevoie de mai mulți ani la cartea de muncă, pot face o cerere la Casele Județene de Pensii.
Pentru 6 ani vechime, între anii 2012-2018, suma care trebuie plătită este de 23.200 de lei. Doritorii pot plăti această sumă și în rate.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 304 voturi ”pentru”, 2 ”împotrivă” şi o abţinere, ordonanţa de urgenţă privind cumpărarea vechimii în muncă, care stabileşte cadrul legal pentru completarea de către persoanele care nu au calitatea de pensionar a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.
Proiectul de act normativ are ca obiect de reglementare aprobarea OUG 163/2020, care stabileşte cadrul legal pentru completarea, de către persoanele care nu au calitatea de pensionar, a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii necesar pentru acordarea unei pensii pentru limită de vârstă, a unei pensii anticipate ori a unei pensii anticipate parţial, prin încheierea unui contract de asigurare socială pentru perioade de timp de maximum 6 ani anteriori împlinirii vârstei standard de pensionare.
„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. Până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. 1 pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă”, se arată în proiect.
Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.
Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023, potrivit proiectului.