Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, a anunţat, luni, că în perioada următoare vor avea loc discuţii aplicate cu reprezentanţii Comisiei Europene (CE) cu privire la actualizarea devizelor atât pentru proiectele pre-aprobate, cât şi pentru cele ce urmează să fie executate în POIM (Programul Operaţional pentru Infrastructură Mare, n.r.), potrivit Agerpres.
Conform datelor MFE, pe sectorul de apă, în prezent, există 44 de proiecte în diferite faze de implementare. Astfel, din acest total, 22 de proiecte au în elaborare studiile de fezabilitate în: Sibiu-Mediaş, Bacău, Prahova, Mehedinţi, Caraş-Severin, Neamţ, Călăraşi, Tulcea, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Bistriţa, Arad, Vaslui, Harghita, Braşov, Dâmboviţa, Maramureş, Giurgiu, Covasna, Bihor şi Mureş.
De asemenea, 11 proiecte se află în fază avansată de pregătire (Satu Mare, Suceava, Teleorman, Brăila, Ilfov – EuroApaVol, Sibiu-Făgăraş, Buzău, Argeş, Iaşi, Oneşti şi Ghidigeni), în valoare de 2,61 miliarde de euro, din care pentru o valoare de 598 milioane de euro se estimează contractare la începutul lunii octombrie 2019, aferentă a patru proiecte – Satu Mare, Buzău, Oneşti şi Ghidigeni.
În acelaşi timp, un număr de şapte proiecte au fost aprobate la nivelul Comisiei Europene, în valoare de 1,22 miliarde de euro, pentru zonele Valea Jiului, Vrancea, Alba, Galaţi, Timiş, Turda-Câmpia Turzii şi Cluj-Sălaj.
Pe de altă parte, sunt două proiecte cu o finanţare de 758 de milioane de euro, retrase din evaluare (Ilfov şi Raja Constanţa), ce urmează a fi retransmise în versiune revizuită pe durata lunii septembrie. În plus, există un proiect în valoare de 374 de milioane de euro, aprobat de Autoritatea de Management (AM) pentru judeţul Dolj şi ce urmează să fie transmis Comisiei Europene, în timp ce un alt proiect pentru judeţul Olt (în valoare de 240 de milioane de euro) se află în verificare administrativă şi a eligibilităţii.
Datele ministerului de resort relevă, totodată, că un proiect destinat judeţului Botoşani este fără contract de asistenţă tehnică semnat.