„Sărbătoarea tăierii-împrejur a Domnului ne îndeamnă să folosim timpul pentru creștere, nu doar biologic, ci și creștere cu înțelepciunea și cu trăirea harului lui Dumnezeu în viața noastră”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, miercuri, la Catedrala Patriarhală.
Preafericirea Sa a oficiat Sfânta Liturghie în prima zi din an împreună cu Episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieșteanul și Paisie Sinaitul.
În predica rostită la Sfânta Liturghie, Părintele Patriarh a prezentat cele trei sărbători din prima zi a noului an: Tăierea-împrejur după trup a Domnului, Sfântul Vasile cel Mare și Anul nou civil, îndemnând la folosirea timpului pentru creșterea duhovnicească. „Prin har noi creștem duhovnicește în relația noastră cu Dumnezeu și cu semenii: în săvârșirea faptelor bune, în cultivarea gândurilor bune și a cuvintelor bune”.
„Această sărbătoare ne îndeamnă la creștere duhovnicească, la apropiere mai multă de Dumnezeu și la cererea sporită de har. Să cerem cât mai mult ajutorul Dumnezeu, ca să gândim după voia lui Dumnezeu, să vorbim potrivit cu voia lui Dumnezeu și să făptuim sau să lucrăm după voia lui Dumnezeu”, a îndemnat Patriarhul României.
Tăierea-împrejur duhovnicească
Preafericirea Sa a explicat ce presupune tăierea-împrejur duhovnicească și importanța acesteia pentru viața credincioșilor. „Prin tăierea-împrejur cea după trup, Iisus Hristos arată că a venit să împlinească Legea veche și să ne aducă nouă tăierea-împrejur cea după Duhul, cea nefăcută de mână, după cum spune sinaxarul sărbătorii”.
„Tăierea-împrejur după trup era o prefigurare a botezului creștin, care însă nu mai este o tăiere-împrejur după trup, ci o tăiere-împrejur spirituală sau duhovnicească, cum ne spune Sfântul Apostol Pavel, și anume a tăia sau a respinge din preocupările creștinului toate gândurile rele și toate simțămintele păcătoase”, a detaliat Părintele Patriarh.
„Este vorba de o respingere sau o lepădare a tot ceea ce este contrar voii lui Dumnezeu în gândurile, în cuvintele și faptele creștinului. Astfel, se trece dintr-un plan fizic al trupului la un plan duhovnicesc numit și tăierea-împrejur a inimii, adică a sufletului, pentru ca omul să fie totalmente dăruit lui Hristos Dumnezeu. Botezul este deci un nou legământ prin har, și anume lepădare de satana și unire cu Hristos”.
Sfântul Vasile cel Mare
A doua sărbătoare din prima zi a noului an este cinstirea Sfântului Vasile cel Mare, care a trăit în secolul al 4-lea. „Este unul dintre cei mai mari sfinți ai Bisericii. S-a născut în Cezareea Capadociei din părinții Vasile și Emilia, tatăl său fiind un om învățat, era avocat, un bun cuvântător sau orator și era respectat în cetate”, a spus Patriarhul Daniel.
Părintele Patriarh a menționat mai mulți membri ai familiei Sfântului Vasile cel Mare care au fost trecuți în rândul sfinților: „Macrina cea bătrână, Vasile (tatăl sfântului), Emilia (mama sfântului), Macrina cea tânără (sora lui), Sfântul Vasile cel Mare ca arhiereu, Grigore de Nissa (fratele lui), de asemenea arhiereu, Sfântul Petru de Sevasta și pustnicul Naucratie sau Navcratie”.
„A întemeiat pe o proprietate a sa lângă râul Iris în Capadocia o comunitate monahală pe care el a condus-o în așa fel încât monahismul să fie o trăire intensă a Evangheliei. De aceea a și scris două cărți despre monahism, Regulile mari și Regulile mici, toate bazate pe Sfânta Scriptură”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
„El a creat din averea proprie, pentru că a moștenit o mare avere de la părinți, un nou oraș lângă Cezareea Capadociei, pe care populația l-a numit Vasiliada. Acolo a organizat case pentru primirea străinilor, pentru îngrijirea bolnavilor, case pentru bătrâni și cantine pentru săraci. Acolo era și o leprozerie. Și se spune că atâta dragoste avea el față de oamenii în suferință, încât îi îmbrățișa și pe leproși, fără să-i fie teamă că să vă îmbolnăvi”.
Patriarhul României a evidențiat legăturile Sfântului Vasile cel Mare cu poporul român: „El a avut și rude pe teritoriul țării noastre, în Dacia, de aceea a cerut guvernatorului Iunius Soranus, în secolul al 4-lea, să-i trimită moaștele Sfântului Sava de la Buzău, care trecuse la Domnul în anul 370”.
Anul nou civil
În încheierea predicii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre anul nou civil care începe cu luna ianuarie. „Noi avem un an bisericesc la întâi septembrie, dar există și anul nou civil la întâi ianuarie. Această sărbătoare vine de la romani, din faptul că numele lunii ianuarie derivă de la zeul roman Ianus care avea două frunți, una privea în față și cu alta în spate, în viitor, dar și în trecut”.
„De aceea, la începutul lui ianuarie este timpul să ne gândim ce am făcut bine sau rău în trecut și să îndreptăm ceea ce nu a fost bine. Și să privim spre viitor cu speranță și gânduri bune, de a săvârși mai multe fapte bune, de a ne apropia mai mult de Dumnezeu și de semenii noștri”.
Preafericirea Sa a urat „La mulți ani” celor care îl au ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Vasile cel Mare.
După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a oficiat un Te Deum cu ocazia anului nou.
Sursa, Agenția de Știri Basilica