Sancțiuni uriașe aplicate de ASF la City Insurance, liderul RCA: Amenzi de aproape 11 milioane de lei!

ASF a suspendat tot managementul celei mai mari companii de asigurări RCA, City Insurance, iar Fondul de Garantare trebuie să preia conducerea, notează Ziarul Financiar. Mai jos este redat întregul comunicat transmis de ASF:

Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a efectuat la Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., clasificată în categoria 4 – supraveghere intensă, în perioada 2019-2021, mai multe acţiuni de control la sediul asigurătorului (on-site) cât şi controale permanente (off-site), acţiuni în urma cărora au fost aplicate, atât societăţii cât şi conducerii acesteia, mai multe sancţiuni contravenţionale constând în amenzi, fiind deasemenea impuse măsuri cu scopul remedierii deficienţelor constatate.

Ca urmare a aspectelor constatate în acţiunea susţinută de control şi potrivit prevederilor legale,  Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis următoarele măsuri şi sancţiuni:

1.       Sancţionarea membrilor Directoratului Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., cu sancţiunea principală cu amendă şi sancţiunea complementară de retragere a aprobării acordate de A.S.F., după cum urmează:

a.       Renato Szilagyi – Preşedinte Directorat, amendă în cuantum de 1.000.000 lei şi retragerea aprobării acordate de A.S.F.;

b.       Buzerea Barbu Mircea – Vicepreşedinte al Directoratului, amendă în cuantum de 1.000.000 lei şi retragerea aprobării acordate de A.S.F.;

c.        Spyridon Stavros Mavrogalos Fotis – membru al Directoratului, amendă în cuantum de 1.000.000 lei şi retragerea aprobării acordate de A.S.F.

2.       Sancţionarea membrilor Consiliului de Supraveghere al Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., cu sancţiunea principală cu amendă şi sancţiunea complementară de retragere a aprobării acordate de A.S.F., după cum urmează:

a.       Browne Woodthorpe Robert – Preşedinte al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei şi retragerea aprobării acordate de A.S.F.;

b.       Rossler Max Walter – Vicepreşedinte al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei şi retragerea aprobării acordate de A.S.F.;

Citeste și:  Finanţare aprobată de peste 1 miliard de euro pentru noi investiţii în energie, din Fondul pentru modernizare

c.        Pascale Cristian – membru al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei şi retragerea aprobării acordate de A.S.F.;

d.       Arampova Aelita – membru al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei şi retragerea aprobării acordate de A.S.F.;

e.       Papanikolaou Epameinondas – membru al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei şi retragerea aprobării acordate de A.S.F.

3.       Suspendarea drepturilor de vot aferente acţiunilor deţinute de acţionarul Vivendi Internaţional S.R.L. în conformitate cu prevederile art. 163 alin. (6) şi alin. (8) din Legea nr. 237/2015;

4.       Sancţionarea Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. cu amendă în cuantum de 2.930.766 lei şi stabilirea în sarcina acesteia a obligaţiei de a transmite Autorităţii de Supraveghere Financiară, spre aprobare, un plan de finanţare şi redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerinţele de capital;

5.       Desemnarea Fondului de Garantare a Asiguraţilor în vederea înlocuirii temporare a organului de conducere al asigurătorului, cu o durată a mandatului de 4 luni de la data intrării în vigoare a deciziei, cu posibilitatea prelungirii acesteia în condiţiile art. 36 din Legea nr. 246/2015.

City Insurance, liderul pieţei asigură­rilor din România, a terminat anul 2020 cu o pierdere de 23,7 mil. lei, după ce în 2019 a obţinut un profit de peste 40 mil. lei, potrivit raportului publicat de companie.

Asigurătorul a ajuns anul trecut la un volum al subscrierilor de 2,3 mld. lei, în creştere cu 21,2% comparativ cu anul 2019. Compania a ajuns să deţină puţin peste 20% din întreaga piaţă a asigurărilor.

City Insurance a plătit despăgubiri în va­loare de 1,41 mld. lei în anul 2020, cu 21% mai mult comparativ cu anul 2019.

Citeste și:  Propunerea legislativă care prevede indexarea pensiilor militare a fost adoptată în Camera Deputaţilor

Din perspectiva portofoliului, pe zona RCA, City Insurance a subscris în 2020 un volum de 1,75 mld. lei, în creştere cu 17% faţă de 2019, în timp ce pe segmentul asigurărilor de garanţii, compania a ajuns la un volum al primelor subscrise de 177,1 mil. lei, în creştere cu 94,5% la finalul anului trecut, faţă de anul 2019.

În luna aprilie 2021, grupul Vivendi International a decis să vândă compania City Insurance România către investitorul olandez I3CP, care are activitate în asigurări, reasigurări, asset management şi fintech-uri. I3CP gestionează peste 15 mld. euro şi are birouri în Amterdam şi Atena.

Această tranzacţie a venit în contextul în care City Insurance a pierdut recursul formulat împotriva Autorităţii de Supra­ve­ghere Finan­ciară (ASF), grupului de ser­vice-uri Auto­car şi Confederaţiei Opera­torilor şi Trans­po­ra­torilor Autorizaţi din România (COTAR), asi­gurătorul fiind obligat să îşi ma­jo­reze capitalul.

După ce compania a pierdut în instanţă, de­cizia iniţială a ASF prin care City trebuia să îşi majoreze capitalului cu 16,5 mil. euro a rămas în picioare.

În ultimii ani, liderul pieţei a fost în atenţia ASF din cauza despăgubirilor privind poliţele RCA.

În acelaşi timp, şi service-urile auto au sugerat anumite probleme privind capacitatea de plată a companiei.

Astfel, din luna septembrie 2019 până în anul 2020, compania a fost sancţionat de căre ASF cu amenzi cumulate de 4,4 mil. lei, din care 3,8 mil. lei a fost amenda cumulată pentru membrii Directoratului şi Consiliului de Supraveghere de la City Insurance.

Asigurătorul are ca activitate principală zona asigurărilor generale, care în România este segmentul dominant.

Citeste și:  Propunerea legislativă care prevede indexarea pensiilor militare a fost adoptată în Camera Deputaţilor

Pe zona asigurărilor generale, City Insurance deţine o cotă de piaţă de 24,9% la finalul anului 2020, însemnând un sfert din piaţa asigurărilor generale.

În  ultimii 11 ani, City Insurance şi-a majorat cota de piaţă pe zona asigurărilor generale de 64 de ori, pornind de la o cotă de piaţă de 0,39% în anul 2009. Linia de business care i-a oferit saltul specataculos a fost RCA-ul, mai ales după falimentul companiilor Astra şi Carpatica.

Mai exact, începând cu anul 2013, după falimentul celor două companii de asigurări, care erau cei mai importanţi jucători pe zona asigurărilor RCA, City Insurance a început să câştige teren substanţial. Până în anul 2011, liderul pieţei nu avea o prezenţă susţinută în piaţă. Astfel, într-o perioadă de şase ani, City Insurance a preluat conducerea pe paiaţa RCA şi odată cu această linie de business a devenit şi liderul segmentului asigurărilor generale, datorită dependenţei pieţei de asigurările auto, dar şi liderul întregii pieţe.

Ulterior, City Insurance a rămas compania de asigurări cu cel mai mare volum de prime brute subscrise din piaţă până în prezent.

Până acum, City Insurance era singura companie care nu era afiliată unui grup internaţional, fiind suţinută de grupul Vivendi International, companie în spatele căreia ar fi omul de afaceri Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase.

Compania a fost înfiinţată în anul 1998 de ctre investitori români şi străini, cu sediul în Bucureşti, având 42 de birouri şi filiale pe tot cuprinsul ţării, cu circa 400 de angajaţi.

Sursa, Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.