Sânpetru, dezvoltare fără precedent. Creșă în valoare de peste 5,5 milioane lei. De unde vin banii

Un proiect în valoare totală de peste 5,5 milioane lei, le va oferi micuţilor din comuna Sânpetru, judeţul Braşov, posibilitatea să meargă, pentru prima dată în această localitate, la creşă. Este vorba de cererea de finanţare cu numele „Construire creşă în comuna Sânpetru, jud. Braşov”, pentru care a fost semnat azi, la Alba Iulia, contractul de alocare a sumelor nerambursabile prin Axa Prioritară 10 a Programului REGIO 2014-2020 – Obiectiv Specific 10.1 – ce prevede investiţii în proiectele ce vizează creşterea gradului de participare la nivelul educaţiei timpurii şi învăţământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului, apel dedicat învăţământului ante preşcolar şi preşcolar.

Apropierea de municipiul Braşov, cel mai dezvoltat pol urban din Regiunea Centru a dus la creşterea constantă a populaţiei din comuna Sânpetru, care a depăşit pragul de 10.000 locuitori şi este deja de anvergura unui oraş mic. Administraţia publică locală se implică în eficientizarea cheltuielilor din banii publici şi completează veniturile locale, pentru a oferii copiilor de vârstă preşcolară din comunitate un centru complet nou pentru educaţie timpurie. Proiectul finanţat din fonduri europene şi bugetul local, pentru copii şi familiile lor, pentru a se oferi servicii educaţionale moderne şi de calitate privind îngrijirea micuţilor, se va încheia, conform estimărilor edililor până la sfârşitul lunii august 2022. Valoarea totală a cererii de finanţare este de 5.522.170,70 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate este de 1.261.260 lei, respectiv peste 270.000 euro.

Citeste și:  Noaptea ca ziua la Complexul Sportiv Carpați din Brașov! Se montează stâlpii de nocturnă

„Prin proiectul semnat azi, Comuna Sânpetru se aliniază demersurilor de îmbunătăţire a sistemului de învăţământ timpuriu din Regiunea Centru. Avem deja semnate 30 proiecte în regiune pe acest domeniu, în valoare totală de peste 100 milioane lei. Nu numai că se îmbunătăţeşte starea infrastructurii de educaţie ante-preşcolară pusă la dispoziţia copiilor şi cadrelor didactice, dar se eficientizează şi cheltuielile alocate în acest sens. Acesta este primul dintre proiectele administraţiei locale din Sânpetru pe acest domeniu, prin care finanţăm cu fonduri europene investiţiile în educaţie. După realizarea lucrărilor de construcţie şi dotare a noii creşe, comunitatea va beneficia de o unitate de învăţământ ante-preşcolar care va oferi părinţilor, mulţi dintre ei tineri veniţi din municipiul Braşov şi din împrejurimi, să-şi crească copiii într-un climat foarte apropiat de cel urban. Activităţile didactice se vor desfăşura în condiţii mult mai bune şi vom oferi valoare comunităţii locale,” a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Citeste și:  Guvernul prelungește plafonarea tarifelor RCA până la 30 iunie

Lucrările proiectului prevăd construirea unei creşe, în imediata apropiere a Grădiniţei şi a Şcolii Gimnaziale a localităţii, precum şi achiziţia de echipamente necesare administrării clădirii noi. Practic, din anul şcolar 2022/2023, peste 30 de copii micuţi din această comună vor beneficia de condiţii mult mai bune de studiu, ca urmare a noii construcţii, cu demisol, parter şi etaj, în suprafaţă totală desfăşurată de peste 1050 mp. În această nouă unitate educaţională se vor realiza facilităţi sanitare moderne şi instalaţiile performante. Clădirea nouă a creşei va fi la vest faţă de Grădiniţă şi va beneficia de un spaţiu exterior curat, cu zone verzi şi cu spaţii pentru activităţi în aer liber. Vor exista patru săli de grupă situate la parter, cu program de zi, pe categorii de vârste. Mâncarea va fi preparată în cadrul bucătăriei de la etaj şi va fi distribuită şi servită în sălile de grupă. Lenjeria se va depozita, spăla şi usca în spaţiile amenajate la subsolul clădirii, unde vor fi şi alte spaţii tehnice. Etajul, parţial retras, va găzdui spaţii destinate exclusiv personalului instituţiei.

„Cred că Sânpetru este localitatea cu cea mai mare dezvoltare din judeţul Braşov. Se dezvoltă într-un ritm infernal. Pe terenurile comunei s-au dezvoltat în ultimii ani chiar şi blocuri cu apartamente. Apropierea de oraş este doar unul dintre motivele care i-au atras pe investitori. În anul 2000 erau exact 912 numere de casă. Aveam 3.320 de locuitori şi 32 de străzi. Astăzi avem peste 10.000 de locuitori, peste 130 de străzi şi peste 2.500 de numere de casă, cu tot cu blocurile. Ne-am stabilit ca obiectiv asigurarea dezvoltării durabile a localităţii şi asigurarea condiţiilor optime pentru generaţiile viitoare. Prin acest proiect vom oferi comunităţii noastre un centru acreditat, care să se ocupe de copii sub 3 ani din localitate şi vom oferi o soluţie optima mamelor care au concediu maternal de 2 ani, iar copiii le sunt acceptaţi la grădiniţe doar de la 3 ani. Vom cofinanţa cu mai mult de 4,23 milioane lei acest proiect, pentru cheltuielile neeligibile de modernizare a spaţiului din zona complexului educaţional, astfel încât întreaga zonă a şcolii, cu grădiniţa şi noua creşă să se încadreze în peisajul urbanistic local”, a declarat domnul Ioan Rusu, primarul comunei Sânpetru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.