Săptămâna Comediei, unul dintre cele mai îndrăgite și așteptate evenimente culturale ale Brașovului, revine cu cea de-a IX-a ediție anul acesta, între 18 – 24 iulie, la Teatrul Sică Alexandrescu și la Cinema Astra. Și ediția din acest an aduce două secțiuni în festival, una de teatru și una de film. Programul complet al festivalului este disponibil pe www.saptamanacomediei.ro iar biletele au fost puse în vânzare pe www.biletebrasov.ro.
Secțiunea competițională de teatru a Săptămânii Comediei aduce în premieră la Brașov 6 spectacole montate nu doar la teatre de stat, dar și venite din zona teatrului independent, ce propun publicului un umor de bună calitate și adaptări după texte clasice ale căror valoare și mesaj sunt de necontestat.
Programul este:
Luni, 18 iulie – Fetele Pelican – Teatrul Nottara București, de The Wardrobe Ensemble (2h 10 min).
Regia și ilustrația muzicală: Horia Suru, scenografia: Doina Levintza, coregrafia: Sophie Duncan, muzica originală: Petre Ancuța, make-up artist: Alexandru Abagiu, grafica: Victor Diaconu, lighting design: Mircea Mitroi.
Distribuția: Crenguța Hariton, Isabela Neamțu, Sorina Ștefănescu, Alexandra Murăruș,
Victoria Cociaș, Alexandru Mike Gheorghiu, Șerban Gomoi / Rareș Andrici, Anda Caropol,
Mihaela Subțirică, Răzvan Bănică.
Marți, 19 iulie – Furtuna – Teatrul Bulandra București, adaptare după W. Shakespeare (1h 20 min).
Versiune muzicală: Ada Milea, traducere orientativă: Cristi Juncu, regie, muzică şi versuri: Ada Milea, scenografie / video / lighting design: Andu Dumitrescu, versiuni muzicale electronice: Alin Teglaş.
Distribuția: Cătălin Babliuc, Lucian Iftime, Silvana Negruţiu, Anca Sigartău / Maria Veronica
Vârlan.
Miercuri, 20 iulie – Toxic – Teatrul Toma Caragiu Ploiești, de Bruce Kane, traducerea: Florin Piersic jr. (1h 15 min).
Regia: Florin Piersic jr., scenografia: Mihai Androne, asistent regie: Mihai Androne, light design: Ionuț Aldea.
Distribuția: Bogdan Farcaș, Theodora Sandu, Andrei Radu, George Liviu Frincu, Nadiana
Salagean, Clara Flores.
Spectacol recomandat persoanelor cu vârsta peste 14 ani
Joi, 21 iulie – Rebarbor – Teatrul Odeon București, texte de Alexandru Monciu Sudinski (2h)
Regia: Alexandru Dabija, scenografia: Andrada Chiriac.
Distribuția: Antoaneta Zaharia, Elvira Deatcu, Alina Berzunțeanu, Marius Damian, Mihai
Smarandache, Cezar Antal, Matei Arvunescu, Dan Iosif, Alpha Mini.
Vineri, 22 iulie – Cină cu prietenii – Teatrul Bulandra București, de Donald Margulies, traducere: Irina Velcescu (2h 10 min).
Regia: Cristi Juncu, scenografia: Nina Brumușilă, asistenți regie: Tania Drăghici și Larisa Popa, foto: Cosmin Ardeleanu.
Distribuția: Şerban Pavlu, Andreea Bibiri, Ana Ioana Macaria, Vlad Zamfirescu.
Sâmbătă, 23 iulie – Funia – Asociația Jamais-Vu București (1h și 38 min)
Regia: Matei Lucaci-Grunberg, scenografia și costumele: Ariana Miron-Presan, muzica: Sever Bârzan.
Distribuția: Iosif Paștina, Alexandru Papadopol, Vitalie Bichir, Ștefan Huluba, Teodora Dincă,
Sever Bârzan, Alexandru Mănăilă.
Cei cinci profeșioniști în arta dramaturgică ce formează juriul din acest an al secțiunii de teatru din Săptămâna Comediei sunt Maria Zărnescu (teatrolog și critic de teatru), Alina Epingeac (teatrolog și critic de teatru), Doru Mareș (scriitor, translator și cunoscut critic de teatru), Dan Cogălniceanu (actor și managerul Teatrului Sică Alexandrescu) și Ioan Big (scriitor, jurnalist și analist Pop Culture) și vor acorda 5 premii: Cel mai bun actor, Cea mai bună actriță, Cel mai bun spectacol, Premiul pentru Regie și Premiul Juriului.
Seara de Gală ce va închide festivalul, pe 24 iulie, aduce publicului spectacolul Rosto – Teatrul Act București, câștigător a patru premii la ediția din 2021 a Săptămânii Comediei (Premiul pentru Cel mai bun actor: Dan Rădulescu, Premiul pentru Cea mai bună regie: Alexandru Dabija, Premiul pentru Cel mai bun spectacol, și Premiu Special al Juriului: Marcel Iureș, pentru excelență în arta actorului). Piesa după I.L. Caragiale, al cărei regizor și scenograf este Alexandru Dabija, îi are în distribuție pe Marcel Iureș, Dan Rădulescu și Ionuț Toader și spune o poveste misterioasă, cu infinite nuanțe despre învățământul românesc, oferind o imagine realistă a societății actuale.
Festivalul va include o secțiune de film dedicată la această ediție filmului românesc de comedie iar programul va include filme pentru spectatorii de toate vârstele. Programul complet al festivalului va fi disponibil în curând pe www.saptamanacomediei.roși pe Facebook Săptămâna Comediei.
Organizatori: Asociația Culturală Fanzin și Teatrul Sică Alexandrescu Brașov.
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.