Schimbare majoră pe Everest: Alpiniștii obligați să-și strângă excremente în saci biodegradabili

Pe Muntele Everest, cunoscut drept cel mai înalt vârf al Pământului, alpiniștii se pregătesc pentru o schimbare de protocoale în noul sezon, având în vedere o regulă nouă referitoare la gestionarea excrementelor proprii pe parcursul ascensiunii și coborârii. De-a lungul anilor, poluarea provocată de deșeurile umane pe Everest a fost o problemă persistentă. Drept răspuns la această situație, autoritățile au impus pentru acest sezon ca alpiniștii să strângă excremente folosind saci biodegradabili pentru a proteja mediul înconjurător.

„Prin impunerea obligativităţii folosirii pungilor biodegradabile, sperăm să iniţiem o schimbare pozitivă semnificativă şi să protejăm acest sit de patrimoniu mondial de alte daune cauzate de … poluarea cu deşeuri umane”, a scris preşedintele municipalităţii, Mingma Sherpa, într-un e-mail.

Citeste și:  Wizz Air, prima companie aeriană ultra low cost care va opera zboruri cu cel mai nou model din familia A 320 - Airbus A 321 XLR

„Aceasta va fi o practică permanentă din următorul sezon al Everest Summit”.

Asociația de alpinism din Nepal, responsabilă de acordarea permiselor pentru alpiniști, nu și-a revizuit încă instrucțiunile. Pe site-ul său web, se solicită participanților să „defecheze în găuri mici individuale pe care să le acopere cu zăpadă după utilizare”. Grupurile sunt îndrumate să utilizeze latrine temporare săpate la adâncimi de cel puțin 20 de centimetri.

Dacă alpiniștii nu pot săpe gropi, asociația solicită ca deșeurile umane să fie lăsate la vedere la soare, argumentând că acest lucru va accelera procesul de descompunere.

Datorită temperaturilor extreme, excretele rămase pe Everest nu se descompun complet. „Primim plângeri că excrementele umane sunt vizibile pe stânci și unii alpiniști se și îmbolnăvesc. Acest lucru nu este acceptabil și ne afectează imaginea”, a declarat Mingma Sherpa, președintele municipalității rurale.

Citeste și:  Începe cea de-a IX-a ediție Alpin Film Festival, la Brașov, Predeal și Râșnov

Autorizată de municipalitatea rurală Pasang Lhamu, SPCC va achiziționa aproximativ 8.000 de pungi biodegradabile din SUA pentru următorul sezon de alpinism, care începe în martie, destinate în principal celor aproximativ 400 de alpiniști străini și 800 de șerpași. Aceste pungi sunt tratate cu substanțe chimice și pulberi care solidifică excrementele umane, reducându-le în mare parte mirosul. Mingma Sherpa, primul nepalez care a escaladat toți cei 14 munți peste 8.000 de metri, a menționat că utilizarea acestor pungi pentru gestionarea deșeurilor umane a fost testată și validată pe alte vârfuri montane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.