Se înăspresc pedepsele pentru traficul și consumul ilicit de droguri

Camera Deputaților a adoptat ieri un proiect de lege care înăsprește pedepsele pentru traficul și consumul ilicit de droguri. Proiectul vizează combaterea mai eficientă a criminalității generate de droguri și protejarea cetățenilor.

Principalele modificări aduse de lege includ:

  • Interzicerea amânării pedepsei cu închisoarea pentru șoferii condamnați pentru accidente mortale sub influența alcoolului sau a drogurilor.
  • Creșterea perioadei de suspendare a permisului de conducere la 10 ani pentru șoferii care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor.
  • Pedepse cu închisoarea de 15 la 25 de ani pentru șoferii care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor și provoacă accidente mortale.
  • Eliminarea amenzilor pentru persoanele depistate cu substanțe interzise și înlocuirea lor cu pedepse privative de libertate.
  • Actualizarea listei cu droguri de mare risc prin includerea a șase noi substanțe obținute prin procedură sintetică.
Citeste și:  18 persoane aflate în situații critice salvate de pompieri în ultimele 24 de ore

Proiectul de lege vine ca o completare a legii Anastasia, adoptată anul trecut, care prevede pedepse cu închisoarea, fără posibilitatea suspendării, pentru șoferii băuți sau drogați care provoacă accidente cu victime mortale.

Ambele proiecte de lege vor fi transmise președintelui României pentru promulgare.

Se așteaptă ca noile prevederi să aibă un impact semnificativ în reducerea traficului și consumului de droguri, precum și a accidentelor rutiere provocate de șoferi sub influența substanțelor interzise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.