Discuţii despre eventuale schimbări în privinţa vaccinării cu serul AstraZeneca. Coordonatotul campaniei de imunizare, dr. Valeriu Gheroghiţă, spune că va avea loc o şedinţă pentru revizuirea recomandărilor făcute de Agentia Europeana a Medicamentului, potrivit News.ro
„Vom avea o şedinţă cu toţi reprezentanţii instituţiilor responsabile de această decizie pentru revizuirea recomandărilor efectuate de Agenţia Europeană a Medicamentului, vedem o adaptare a datelor menţionate în rezumatul caracteristicilor produsului. Nu vă ascund faptul că în această seară va avea loc o şedinţă comună la nivelul tuturor statelor membre cu sistemele de sănătate, cu miniştrii Sănătăţii şi sperăm ca de această dată să fie o decizie comună a tuturor statelor membre pentru a avea o abordare integrată, aşa cum ne-am dorit-o de la început, fiind vorba în cazul de faţă despre campania de vaccinare împotriva Covid-19 în care România face parte din acest demers european şi de aceea ne dorim o abordare comună a tuturor statelor membre. Cred că este o decizie aşteptată pentru toată lumea”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pe Europa, Hans Kluge, a afirmat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că în orice campanie de vaccinare încrederea este esenţială.El a menţionat că apariţia trombozelor după vaccinarea cu AstraZeneca este un proces foarte, foarte rar.
„În ceea ce priveşte vaccinul AstraZeneca şi trombozele, afirmaţia era că există o posibilă legătură şi că în mod cert trebuie examinată şi studiată în continuare. Dar se întâmplă foarte, foarte rar. La începutul lui mai este şi rândul meu să mă vaccinez în Danemarca, dacă mi se va propune AstraZeneca, voi accepta propunerea”, a precizat Hans Kluge.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat, miercuri, că formarea unor cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui catalogată drept efect secundar “foarte rar”. Oficialii EMA au precizat că au stabilit ”o legătură posibilă între vaccinare și cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobișnuite și un nivel de trombocite scăzut”, dar că nu va fi schimbată recomandarea de folosire în continuare a acestui vaccin împotriva Covid-19, pentru că beneficiile depășesc riscurile.