Sindicatul Independent al Salariaților de la Teatrul „ Sică Alexandrescu” Brașov – „ va uza de toate prerogativele legale în vederea normalizării situației din cadrul instituției”

Sindicatul Independent al Salariaților de la Teatrul „ Sică Alexandrescu” Brașov atrage atenția asupră faptul că, organizația sindicală a făcut nenumărate demersuri prin care a scos în evidența abuzurile managerului interimar al instituției, Dan Cogălniceanu, care în continuarea abuzurilor pe finalul anului 2023 a luat în mod unilateral decizia de a nu-i mai prelungi contractul actriței Violeta Geantă-Chelbea, în vârstă de 65 de ani. Mai mult, nici maestrului de lumini Munteanu Petrică-Vasile nu i s-a mai prelungit contractul individual de muncă deși acesta activează în cadrul instituției circa 20 de ani.

Sindicatul Independent al Salariaților din Teatrul ”Sică Alexandrescu” Brașov, afiliat la Federația Sindicatelor din Instituții de Cultură și Blocul Național Sindical, a luat act de apelul colegilor noștri membri sau nu de sindicat, apel publicat de MYTEX.RO, prin care colegii noștri au făcut un apel disperat la opinia publică, Consiliul Local al Municipiului Brașov și Primăria Brașov, prin care au solicitat ca „De ZIUA CULTURII NAȚIONALE vă implorăm SALVAȚI TEATRUL «SICĂ ALEXANDRESCU»!”.

În acest context Sindicatul Independent al Salariaților din Teatrul ”Sică Alexandrescu” Brașov susține întru totul demersul colegilor noștri și atrage atenția asupră faptul că, organizația sindicală a făcut nenumărate demersuri prin care a scos în evidența abuzurile managerului interimar al instituției, Dan Cogălniceanu, care în continuarea abuzurilor pe finalul anului 2023 a luat în mod unilateral decizia de a nu-i mai prelungi contractul Actriței Violeta Geantă-Chelbea, în vârstă de 65 de ani, cu o impresionantă carieră artistică care are un palmares absolut impresionant, cu numeroase premii, cronici elogioase, o filmografie bogată și care, nu în ultimul rând, este cetățean de onoare al Brașovului.

De parcă acest lucru nu era de ajuns într-un abuz fără margini a decis ca, maestrului de lumini Munteanu Petrică-Vasile să nu i se mai prelungească contractul individual de muncă, deși colegul nostru Munteanu Petrică-Vasile activează în cadrul instituției circa 20 de ani, din care ultimii 6 ani în mod neîntrerupt, iar managerul interimar fără nici o explicație nu a scos postul de maestru de lumini la concurs în vederea ocupării acestuia pe perioadă nedeterminată alegând în schimb să prelungească anual contractul individual de muncă al colegului nostru, printr-un abuz la lege.

Citeste și:  Sărbători cu distracție și istorie la Muzeul și Baza Sportivă Olimpia

Toate aceste aspecte sunt cunoscute de Primăria Brașov căreia i-au fost aduse la cunoștință prin adrese dar și în cadrul unei întâlniri care a avut loc în cursul lunii decembrie 2023 la care a participat și doamna Flavia Boghiu, și care, ce să vezi, a rămas în aceeași pasivitate. Am adus nu odată la cunoștința opiniei publice și Primăriei Brașov la cunoștință faptul că în cadrul instituției unii dintre lucrătorii instituției, personal tehnic sau actori, sunt hărțuiți permanent, se fac presiuni pe membri de sindicat de a se retrage din organizația sindicală având în vedere că sindicatul a susținut apelul public făcut de cei trei colegi, Stegaru Diana-Flavia, Solomon Elena și Cârstea Marin Becheru către Primăria Municipiului Brașov, dar și pentru alți colegi din cadrul instituției, abuzurile culminând cu concedierea celor doi colegi ai noștri. Pentru domnul Munteanu Petrică-Vasile sindicatul a contestat decizia instituției având în vedere că acesta este unul dintre cei mai buni profesioniști de pe piață, pe de o parte, iar pe de altă parte sindicatul întotdeauna va reacționa la abuzurile conducerii instituției indiferent cine se află la conducerea acesteia.

Sunt întru totul adevărate aspectele semnalate prin comunicatul remis de colegii noștri, potrivit căruia ” Printr-o tehnică ilegală și neprofesională, am fost reduși la tăcerea absolută, de către mafia de regizori și manageri care încearcă să pună stăpânire pe teatrul românesc și care a fost implementată cu «mare succes» la Brașov de către actorul Dan Cogălniceanu, aflat acum pe postul de manager interimar.”.

Slăbiciunile acestui sistem au făcut ca în ultimii 20 de ani Teatrul „Sică Alexandrescu” să fie lăsat pe mâna unui singur om, respectiv directorul sau managerul, care, de cele mai multe ori, a făcut din instituție o adevărată ”afacere personală”. Actele instituţiei, contractul de manager interimar și mai ales contractele de colaborare sunt ținute bine sub cheie, la Compartimentul salarizare personal, deși conform legii, acestea trebuie puse și la dispoziția Sindicatului, care a cerut acest lucru.

Citeste și:  "Recitalul de la ora cinci" va fi susținut de celebri artiști lirici, astăzi, la Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov

Consiliul de Administrație nu are practic nicio putere, iar cel mai important compartiment al Teatrului, cel Artistic, NU are niciun reprezentant în acest organism de conducere. Postul de Șef compartiment artistic este ținut vacant de ani de zile, pentru ca managerul să poată controla singur activitatea Teatrului.

În felul acesta se iau așa-zise măsuri disciplinare draconice, doar împotriva unor angajați care nu sunt în grațiile managerului interimar și în același timp se fac plăți strigătoare la cer către angajații care susțin poziția managerului interimar și joacă după cum cântă acesta, chiar dacă melodia fredonată este extrem de falsă.

Este normal ca, colegii noștri actori să reacționeze având în vedere că, de șapte ani este plătit lună de lună, cu normă întreagă (minim 5000 lei net/lună) un regizor brașovean stabilit la București, care prin fișa postului pe care și-a făcut-o singur pe vremea când era director, are obligația de a monta un spectacol odată la doi ani. Adică, angajatul nostru actual pe post de regizor, vine și lucrează două luni, odată la doi ani și primește pentru asta, prin salariu, 25000 de euro pentru acel spectacol, în timp ce la teatrele private, un regizor care montează un spectacol primește 3000-4000 de euro.

Conducerea Teatrului „Sică Alexandrescu” mai plătește cu normă întreagă doi actori care au un spectacol, cel mult două pe lună și face programul instituției, în funcție de zilele în care aceștia pot veni la Brașov, după programul pe care îl au la alte Teatre la care ei mai sunt angajați. Cu toate acestea ei sunt pontați în fiecare zi ca prezenți la Teatrul brașovean și de asemenea sunt pontați prezenți și la celelalte Teatre unde mai sunt angajați. Restul actorilor și personalul auxiliar trebuie să ”joace” după ”disponibilitățile” colegilor privilegiați de manager, pentru că pe acesta nu îl controlează nimeni!!! Dacă îndrăznești să ridici aceste probleme, managerul interimar îți cere explicații pentru că defăimezi instituția !!!

Citeste și:  „La Rondine”, în premieră absolută, pe scena Operei Brașov

Managerul a decis singur, ca și în toate deciziile de altfel, fără acordul Consiliului de Administrație, să execute la o firmă din București un decor, pentru o piesă la Sala Studio, pentru care a plătit 16.000 de euro. Asta în condițiile în care Teatrul ,,Sică Alexandrescu” are ateliere bine dotate și specialiști care au executat decoruri mult mai complicate. Această cheltuială s-a făcut pentru 20 de spectatori, câți mai încap pe lângă decorul cu pricina.

Măsura în care Teatrul ”Sică Alexandrescu” respectă legislația, este limpede demonstrată de numeroasele procese pierdute în instanță de către instituție, de-a lungul timpului.

Având în vedere comunicatul remis de colegii noștri publicației și postat pe pagina MYTEX.RO, Sindicatului Independent al Salariaților din Teatrul ”Sică Alexandrescu” Brașov susține întru totul poziția colegilor noștri actori, în acest sens va uza de toate prerogativele legale în vederea normalizării situației din cadrul instituției și va aduce la cunoștința opiniei publice și a organelor competente abuzurile și ilegalitățile care se petrec în cadrul instituției, și toate acestea pe banii publici.

Nu dorim altceva decât să redăm brașovenilor Teatrul ”Sică Alexandrescu”, instituție pe care brașovenii o iubesc și care în decursul timpului lea adus multe bucurii și spectacole de marcă și care a consacrat actori pe marile scene.

Cea mai mai mare bucurie pe care Primăria Brașov o poate face cu ocazia ZILEI CULTURII NAȚIONALE brașovenilor și lucrătorilor instituției, este aceea de demitere a managerului interimar al instituției și numirea unui management profesionist ”, au transmis Ovidiu Grădinar (președinte SIS), Constantin Bărbulescu (secretar general SIS) într-un comunicat de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.