Sistemul Automatizat de Export („AES RO”) va intra în vigoare din 12 februarie

Începând cu 12 februarie 2024 intră în vigoare noul Sistem Automatizat de Export („AES RO”) al Autorității Vamale Române. Astfel, începând cu data de 12 februarie toate formalitățile de export se vor desfășura în aplicația AES RO.

Odată cu lansarea AES RO, operatorii economici exportatori au obligația să depună o cerere de acces la Sistemul Informatic Integrat Vamal pentru aplicația AES RO prin modulul de Gestiune a Utilizatorilor („UMG”) utilizând un certificat digital calificat.

Menționăm că această înregistrare se efectuează o singură dată pentru toate exporturile.

Intrucțiunile de conectare sunt publicate pe site-ul https://www.customs.ro/e-customs/aes.

IMPORTANT: Exportatorii care efectuează operațiuni de export prin reprezentanți/ comisionari vamali trebuie să-și desemneze reprezentanții în modulul UMG la secțiunea „Operator economic (efectueaza operatiuni în nume propriu sau desemnează un reprezentant)” prin indicarea numărului EORI al reprezentantului. Pentru operațiunile de export desfășurate prin DHL Romania International SRL („DHL Express”) trebuie să indicați numărul EORI RO1590678.

Citeste și:  Regim special de plată a TVA pentru microîntreprinderi din 2025. Se aplică pragul european al cifrei de afaceri

În caz contrar, reprezentanții/comisionarii vamali nu vor putea depune declarații vamale de export pentru operatorul economic exportator. Se pot desemna mai mulți reprezentanți pentru operațiunile de export.

Vă rugăm să vă înregistrați în modulul UMG până la data de 12 februarie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.