Un subiect aparte dezbătut în cadrul conferinței este dezvoltarea învățământului dual în domeniul meșteșugurilor și a micii manufacturi. Modelul prezentat este cel al Federației Meșteșugurilor din Germania.
Începând de mâine și până sâmbătă, Primăria Brașov organizează cea de-a doua ediție a EDU Dual, conferința dedicată dezvoltării învățământului profesional dual în România, eveniment care se desfășoară în parteneriat cu Camera de Comerț Elveția – România, Inspectoratul Școlar al Județului Brașov și Universitatea Transilvania.
Invitați speciali la principala conferință din România dedicată învățământului dual sunt specialiști din țări în care învățământul în sistem dual este foarte dezvoltat, inclusiv ruta completă, liceu – universitate, dar și în cel al meșteșugurilor și micilor manufacturi, respectiv Elveția și Germania: Michael Derrer, de la Universitatea de Științe Aplicate din Lucerna, Marc Ammann, de la Centrul de învățământ Polybau, amândouă din Elveția, și Rainer Gross, de la Centrul școlar din Waldkirchen, districtul Freyung-Grafenau din Bavaria, Germania, sunt câțiva dintre invitații care vor prezenta rețetele de succes ale acestor țări. În ceea ce privește învățământul dual în domeniul meșteșugurilor, Primăria l-a invitat la EDU.DUAL pe Dieter Vierlbeck, director general al Camerei Meșteșugurilor pentru Munchen și Bavaria Superioară.
,,Continuăm și anul acesta să aducem la conferința EDU.DUAL specialiști în domeniul sistemului de învățământ dual, astfel încât să le putem pune la dispoziția participanților cele mai bune exemple de bună practică, din țări în care acest tip de învățământ are rezultate foarte bune atât pentru tineri, elevi și studenți, cât și pentru mediul economic. Anul acesta aducem și o nouă componentă în cadrul conferinței, cea dedicată dezvoltării meșteșugurilor și a acelor meserii care au ca scop restaurarea sau refacerea unor obiecte, instrumente sau imobile vechi, cum ar fi restaurarea de orgi sau reproducerea și refacerea unor părți ale clădirilor istorice din Brașov și din întreaga zonă. Este tot mai greu să găsești fierari, dulgheri sau zidari care să știe să lucreze asemenea celor care au lucrat acum sute de ani, pentru a păstra frumusețea acelor obiecte și clădiri istorice. EEDU.DUAL a reușit în numai doi ani de zile să se poziționeze în principala conferință a României dedicată acestui sector de educație, iar interesul pentru participare ne confirmă acest lucru, pentru cele 200 de locuri s-au înscris peste 250 de participanți”, a precizat primarul Allen Coliban.
Michael Derrer este conferențiar universitar la Universitate de Științe Aplicate din Lucerna (HSLU), o universitate duală de stat, din Elveția. La Facultatea de Economie și Afaceri predă sociologie economică și economia țărilor din Europa de Est. În cadrul HSLU este responsabilul pentru dezvoltarea cooperării cu Europa de Est, în mod special cu România, Polonia, Bulgaria și Ucraina.
În trecut, Michael Derrer a lucrat ca profesor la un liceu dual. A condus un program multianual pentru transfer de know-how profesional din Elveția către țările din Europa de Est.
Efectuează cercetări academice în sociologie economică. În cadrul HSLU este mandatar al unui proiect de cercetare pentru orașul și regiunea metropolitană Brașov cu scopul de a defini o strategie de dezvoltare regională în domeniul educației duale.
Marc Ammann este profesor la Școala profesională Polybau, Elveția, coordonator de proiecte Erasmus. Centrul de învățământ Polybau este un furnizor național de servicii educaționale pentru domeniul profesional al acoperișurilor clădirilor și s-a dezvoltat în domeniul formării profesionale de bază de la aproximativ 300 de cursanți la aproximativ 900 de cursanți pe an în câțiva ani de la introducerea domeniului profesional în Elveția germană și francofonă. Numărul de zile-om de curs în domeniul învățământului profesional superior a crescut de la 1.500 la aproximativ 5.000 în aceeași perioadă.
Rainer Gross, este profesor, supervizor de practică, coordonator proiecte Beruflichen Schulzentrum Waldkirchen (Centrul școlar profesional Waldkirchen), din districtul Freyung-Grafenau, Bavaria (Germania). Acest centru școlar este alcătuit din cinci școli profesionale și, cu aproape 1.500 de elevi, este una dintre cele mai mari școli profesionale din regiune. Centrul școlar este de importanță națională deoarece este singura școală profesională din Bavaria care combină toate cele trei ocupații de formare în ceea ce înseamnă acoperișurile clădirilor. Pe lângă locația principală din Waldkirchen, școala are și o filială în Grafenau. Originile școlii datează din 1948, când districtul Wolfstein de atunci a decis să înființeze o școală profesională districtuală cu sediul în Waldkirchen. Școala profesională a constat inițial din tâmplărie, prelucrarea metalelor și croitorie. În 1970 a fost înființată școala profesională de agricultură, economie casnică și îngrijire a copilului. Anul 1974 a marcat o piatră de hotar importantă în dezvoltarea școlii. Datorită acordării centrului de pregătire pentru comerțul bavarez cu acoperișuri, toți ucenicii în domeniul acoperișurilor din Bavaria au fost predați de atunci la Waldkirchen, ceea ce face ca centrul școlar să fie cunoscut peste granițele regionale. Doi ani mai târziu, a fost construit un cămin pentru a găzdui cursanții. La sfârșitul anilor 1970 s-a atins un vârf de peste 2.700 de studenți. În 2002, centrul școlii profesionale a fost extins și modernizat odată cu înființarea unui colegiu tehnic și mai târziu a unui colegiu profesional. În 2010, la filiala din Grafenau a luat ființă școala profesională de management hotelier și turistic.
Dieter Vierlbeck este director general al Camerei Meșteșugurilor pentru Munchen și Bavaria Superioară.
Camera Meșteșugurilor este o corporație de drept public care oferă membrilor săi o varietate de atribuții. Camera Meșteșugurilor are în jur de 80.000 de companii membre cu aproape 300.000 de angajați. Ea se ocupă de domeniile de autoadministrare, consiliere și servicii. Cea mai importantă sarcină juridică a camerelor meșteșugărești este de a gestiona „rolul meșteșugăresc” – calitatea de membru al unei afaceri meșteșugărești în cameră este impusă prin lege. Reglementările meșteșugurilor specifică, de asemenea, ce cerințe sunt necesare pentru practicarea independentă a meșteșugurilor. Pentru a fi înscris în registrul meșteșugăresc trebuie dovedite calificările cerute de lege și trebuie depusă o cerere. Camera de Meșteșuguri responsabilă emite apoi notificarea de înregistrare și carnetul de meșteșug. Afacerile și meseriile de tip artizanat care nu necesită o licență sunt introduse în directorul comercial și primesc un card comercial.
La conferința EDU Dual din acest an vor fi prezenți 200 de participanți, din cei 250 care au dorit să fie prezenți, reprezentanți ai Consorțiilor pentru învățământ dual, cele care vor implementa proiectele de construire a campusurilor duale, finanțate prin PNRR, administrații publice, directori de școli, profesori și operatori economici.
Având în vedere Ordonanța de Guvern pentru reducere a cheltuielilor pentru organizarea de evenimente, ediția de anul acesta a EDU Dual se desfășoară exclusiv cu sprijinul financiar al firmelor partenere care fac parte din Consorțiului Regional Integrat Pentru Învățământ Dual Brașov, alături de Aro Palace și Sergiana.
Organizator: Primăria Municipiul Brașov
Partener: Camera de Comerț Elveția – România, Inspectoratul Școlar al Județului Brașov, Universitatea Transilvania, platforma Voluntariat Brașov