
Mâine, 25 aprilie, de la ora 17:00, în Piața Unirii din Brașov, are loc unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri ale Junilor din Săptămâna Luminată – Aruncatul în țol.
După rostirea Troparului Învierii la troița Căpitanului Birț, Junii Tineri se prind în horă, aruncă buzduganul și sunt aruncați în țol, ajutați de ceilalți juni. Ritualul, cu origini vechi, marchează integrarea tinerilor în ceată și este o probă de curaj cu o puternică încărcătură simbolică.
Obiceiul aruncatului Junilor în țol pare a fi mai vechi decât altele care au loc în Săptămâna Luminată (Marțea cu plăcinte, mersul Junilor după ouă roșii). Se cunoaște faptul că Junii Tineri se adunau în ziua de joi din Săptămâna Luminată pe pajiştea numită „la Groaveri”. Acolo, Junii și familiile lor organizau o mare petrecere, la care participau brașoveni din tot oraşul, veniți în număr mare atât din Șchei și Cetate, cât și din Braşovechi şi Curmătura. Seara, Junii plecau acasă la armaşul mare, unde avea loc ritualul aruncării-n ţol, iar acesta se desfășura fie în curtea casei – unde se punea și masa – fie în şură. Cei care nu participau la acest vechi ritual erau aruncaţi în țol a doua zi, în Piaţa Prundului (azi, Piaţa Unirii). Acest ritual reprezintă o confirmare în ceata Junilor și o probă de curaj pentru tinerii care participă la aceasta.