Ambasadorul Confederaței Elvețiene la București, Excelența Sa domnul Arthur Mattli, s-a întâlnit astăzi cu primarul George Scripcaru și viceprimarul Costel Mihai, pentru a discuta aspecte referitoare la cele două proiecte cu fonduri elvețiene pe care municipalitatea brașoveană le-a accesat și le are în desfășurare, dar și pentru a aduce în fața autorităților brașovene informații despre alte oportunități de finanțare pe care Elveția urmează să le lanseze.
„Azi am avut o întâlnire cu domnul ambasador al Elveției, care a avut ca scop o evaluare a situației proiectelor cu finanțare elvețiană pe care le avem în derulare. Dacă în cazul Școlii Gimnaziale nr 4 și a rețelei de termoficare din Tractorul situația este în regulă, din păcate, la Liceul de Informatică, unde lucrările sunt în mare întârziere, situația este tot mai gravă, iar domnul ambasador s-a arătat foarte dezamăgit de acest lucru. După ce a aflat despre numeroasele demersuri pe care noi le-am făcut inclusiv pe lângă ambasada Spaniei la București (executantul lucrării este firma spaniolă SC Construcciones Deco SA, n.n.), Excelența Sa ne-a asigurată că, având în vedere bunele sale relații cu ambasadorul Spaniei, va face și domnia sa demersuri pe lângă Ambasada Spaniei, pentru a impulsiona firma spaniolă în găsirea unei soluții de finalizare a lucrărilor. Sperăm ca acest demers să aibă succes, deoarece există riscul ca în cazul în care lucrările nu sunt finalizate la termen, Municipalitatea să suporte din bugetul propriu, integral, costul lucrărilor rămase de executat. Dincolo de problema materială, această firmă ne creează și o problemă legată de desfășurarea procesului de învățământ“, a declarat primarul George Scripcaru.
Brașovul are în derulare două proiecte mari prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român, respectiv „Reabilitarea rețelelor de transport și distribuție energie termică în zona rezidențială Tractorul din Brașov“, și „Renovarea clădirilor municipale şi a şcolilor, utilizând tehnologii de construcţii inteligente“, cel din urmă vizând aplicarea celor mai noi şi mai moderne tehnologii pentru reabilitarea a două unităţi de învăţământ, Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil” şi Şcoala Generală nr. 4. Bugetul total al acestui proiect este de 12.178.387 lei, din care 85% reprezintă grant nerambursabil acordat din fondurile elvețiene. Dacă în cazul Școlii generale nr 4 lucrările sunt finalizate deja, la Colegiul de Informatică „Grigore Moisil“ doar unul dintre cele două corpuri de clădire (cel vechi) este gata. Problemele au apărut în urmă cu câteva luni, din cauza managementului defectuos al șantierului firmei spaniole care a câștigat licitația, SC Construcciones Deco SA, motivată prin lipsa forței de muncă.
Deși la mijlocul lunii iunie, în urma demersurilor făcute de Primăria Brașov inclusiv la Ambasada Spaniei la București, reprezentanții firmei au promis rezolvarea situației, lucrurile nu au mers mai bine în ultimul timp.
Termenul de implementare a proiectelor din fonduri elvețiene expiră pe 6 septembrie, iar valoarea lucrărilor care mai sunt de executat este de aproximativ 1 milion de lei.