Starea de sănătate a Pădurilor Brașovului, monitorizată până la cele mai mici detalii

Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt RA, în colaborare cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, a demarat în luna aprilie a anului 2020 proiectul „Optimizarea soluțiilor de management al pădurilor administrate de Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt RA”.

Obiectivul proiectului este optimizarea soluțiilor de management a pădurilor, prin monitorizarea stării de sănătate, îmbunătățirea metodelor, mijloacelor și tehnologiilor privind depistarea, prevenirea și combaterea principalilor dăunători și boli, în condițiile tot mai accentuate a schimbărilor socio – economice și de mediu. În cadrul acestui proiect, pentru a se putea monitoriza starea de sănătate a pădurii, sunt amplasate piețe permanente de probă.

„În proiect sunt prevăzute, în total, 450 de piețe de probă, iar până acum au fost amplasate 235 dintre ele. Această etapă se va încheia în 31 iulie 2021. În perioada următoare vom centraliza datele din teren și se va trece la interpretarea lor”, au declarat reprezentanții Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt RA.

Citeste și:  Ce pățești dacă împiedici pe cineva să voteze?

Date mult mai exacte privind starea arborilor

Pentru a se obține o „radiografie” completă a fondului forestier, aceste piețe sunt distribuite uniform în teren. Ele sunt evidențiate prin intermediul unor cifre scrise cu vopsea albă pe scoarța arborilor. Monitorizarea lor se face din cinci în cinci ani, însă, în anumite puncte, se va reveni anual. În fiecare dintre aceste piețe de probă (fiecare cu o suprafață totală de 1.000 mp) se inventariază toți arborii. Aceștia sunt localizați și se colectează date referitoare la evoluția lor (înălțime, circumferință, etc) dar și informații referitoare la starea de sănătate a acestora (vătămări sau grad de uscare). Aceste date vor fi folosite pentru implementarea unor măsuri de prevenirea, pe cât posibil, a degradării arboretelor, acolo unde este cazul.
„Observații privind starea de sănătate a arboretelor noastre se fac anual, pentru că aceasta este una dintre sarcinile noastre, dar accesând acest proiect vom avea date mult mai exacte”, susțin reprezentanții Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt.

Citeste și:  Mergi la vot? Ce nu ai voie să faci în cabină

În paralel cu monitorizarea stării de sănătate a arboretelor, în cadrul proiectului, se evaluează și culturile din pepiniere și plantații, prin observații, recoltări de puieți, probe de sol și analizarea acestora în vederea obținerii rezultatelor și a stabilirii pentru viitor a măsurilor ce trebuie luate în scopul prevenirii apariției dăunătorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.