12 cauze din județul Brașov caută #eroideBrașov, donatori și alergători pentru schimbări în Bine în domeniile social, educație, cultură și protecția animalelor
Fundația Comunitară Brașov alături de co-organizatorii Cartier Coresi și Decathlon România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov, organizează a zecea ediție a Brașov Heroes, un program de atragere de fonduri pentru 12 cauze din comunitatea locală. Acesta constă într-o campanie de fundraising desfășurată timp de 3 luni și culminează cu un eveniment sportiv filantropic realizat în cadrul Brașov Heroes, cursa cu obstacole a comunității, în zona Lacului Noua, pe 3 septembrie 2023.
Organizatorii le propun brașovenilor o ediție cu noutăți și surprize, la care sunt așteptați peste 4000 de participanți: alergători, donatori și susținători. Până pe 16 iulie 2023, brașovenii plătesc taxa de alergător la un preț redus.
În cele 9 ediţii Braşov Heroes organizate până acum, s-au strâns fonduri şi s-au acordat finanţări în valoare de 1.218.157 de lei pentru peste de 100 de proiecte locale din ariile: educație,social, cultură și mediu prin mobilizarea exemplară a 9669 de alergători, 6121 de donatori și a peste 120 de companii.
Brașov Heroes #10 este despre activarea comunității pentru Bine și celebrarea celui de-al zecelea an de susținere, dezvoltare, conectare și cooperare în comunitatea noastră.
Cum funcționează programul Brașov Heroes?
Organizaţiile locale sau grupurile de iniţiativă propun cauze care transformă în mai bine viața beneficiarilor lor, iar alergătorii care se înscriu la cursă aleg un proiect pe care îl susţin cu 50% din taxa de participare, donatorii susțin cauza cu care rezonează cu 90% din donația lor, iar ambasadorii cauzelor organizează propriile campanii de strângere de fonduri. În plus, alergătorii își mobilizează prietenii pentru a dona pentru proiectul susţinut și devin astfel alergători ambasadori.
Cauzele comunitate participante reunesc 6 organizații noi și 6 organizații cu experiență care deja și-au pus amprenta în comunitățile din care fac parte și care si-au propus proiecte relevante și ambițioase.
În parteneriat cu Primăria Brașov in premiera anul acesta vom putea susține evenimentul conex Bucuria Comunității în cadrul cărora vom celebra 77 de #eroidebrasov, atât alergători cât și ambasadori pentru a sărbători implicarea lor în comunitate, atât prin cursa lor sportiva cu impact filantropic cât și prin campaniile de strângere de fonduri.
Și anul acesta vom în perioada 28 august – 4 septembrie, oameni de pretutindeni se pot înscrie la Brașov Heroes Week, o cursă individuală, pe care o pot realiza indiferent de locul în care se află, reușind să devină și ei, astfel, eroi de Brașov de oriunde din lume.
Orice alergător care se înscrie poate alege să devină ambasador dacă este gata să accepte provocarea de a strânge un buget de minim 500 lei pentru cauza în care crede. Alergătorii ambasadori se pot înscrie până la data de 20 august. Cei care vor atinge obiectivul stabilit vor primi pe lângă bucuria faptei lor bune și de impact pentru comunitatea din care fac parte, un număr de alergător special, auriu, pe care îl vor purta în cadrul cursei. În continuare la Cursa pentru Familii sunt încurajate să participe și persoanele cu dizabilități, însoțite de voluntari și să parcurgă cei 4 km în zona lacului Noua.
Cele 12 proiecte pentru care brașovenii vor alerga pe 3 septembrie au fost alese în urma procesului de selecție și de jurizare de către juriul independent format din persoane fizice specializate sau experte în domeniile de interes ale programului Brașov Heroes. Cei opt membri ai juriului care s-au implicat în acest proces sunt:
1. Daniel Berechet – Store Manager Decathlon Brasov
2. Diana Bjoza – Marketing Manager Cartier Coresi
3. Oana Sava – Președinte Board Fundația Comunitară Brașov
4. Carmen Lomanariu – Unit Manager NN Asigurari Agentia Brașov
5. Alexandru Muntean – Event Specialist Nagarro
6. Sorin Neculae – web developer & alergător
7. Ruxandra Oprică – Isăilă – Manager Program – Fundația AGAPEDIA România
8. Valentin Bărbat – tipograf la Tipografia
Oamenii din comunitate sunt încurajați să susțină cauza cu care rezonează, dar, desigur, ei pot alege să doneze pentru mai multe dintre acestea. Organizatorii, ambasadorii, voluntarii, alergătorii, donatorii sunt oamenii cheie în procesul de promovare și de strângere de fonduri prin care comunitatea este schimbată în Bine. Ei se dedică misiunii de a rezolva nevoile beneficiarilor proiectelor. Ei sunt echipa de eroi de Brașov, eroi fără mantii, oameni implicați și empatici, cei care ajută și sprijină prin efortul lor cele 12 cauze comunitare.
Iată care sunt cele 12 cauze pentru care brașovenii, dar și cei care locuiesc în alte zone sunt invitați să doneze până pe 17 septembrie sau să alerge pe 3 septembrie, alegând una dintre cursele pregătite de organizatori.
1. Un viitor sănătos – Asociația Caravana cu Medici
Caravana cu medici va susține în continuare comunitățile defavorizate din zonele rurale de data aceasta prin trei caravane pediatrice prin care vor oferi copiiilor consultații pediatrice de bază, consultații stomatologice și ORL. Copiii vor învăța despre importanța igienei corecte și despre alimentația sănătoasă. Adolescenții vor putea lua parte la cursuri de educație sexuală unde vor învăța despre prevenție, contracepție și care sunt posibile repercusiuni ale actului sexual neprotejat.
2. Spread love not stray dogs – Care for Dogs
Prin acest proiect se dorește construirea unui adăpost nou în Prejmer, o clădire de 250 mp, echipată cu sală de așteptare, 2 săli operatorii și 4 săli post operatorii, adică o clinică specializată pe sterilizarea câinilor și pisicilor pentru a stopa înmulțirea necontrolată a acestora. Cu o clinică modernă, și cu 2 medici dedicați pe sterilizare Care for dogs vor putea opera gratuit peste 150 de animale pe săptămână, 600 pe lună respectiv 7.200 într-un an.
3. Copii Speciali – Nevoi Speciale – Asociația Kastel
Asociația își propune să strângă bugetul necesar pentru a amenaja cele 2 săli disponibile la demisol într-o o sală de clasă salină și o clasă senzorială, astfel centrul de educație își va dubla capacitatea. Toți copiii care vin zilnic la centrul de zi vor beneficia de aceste facilități atractive. Acestea vor avea efecte benefice mai ales asupra copiiilor cu autism și ADHD.
4. E nevoie de un sat întreg, să crești un copil! – Casa Buna Sanpetru
Acest proiect este dezvoltat în vederea reducerii ratei de abandon școlar, a integrării copiilor discriminați în comunitate. Se dorește îndrumarea copiilor din anii terminali către învățământ dual, astfel încât să învețe o meserie și să aibă mai multe șanse de angajare, după terminarea studiilor. La Casa Bună, copiii beneficiază de lecții suplimentare zilnice, adaptate nevoilor individuale și sunt educați și privind regulile de igienă.
5. Clubul Micilor Cititori Budila – Asociația Grow and Know:
Proiectul își propune să amenajeze câte o bibliotecă personalizată a școlii din Budila pentru fiecare clasă astfel încât peste 100 de copii din Budila să fie fi implicați în activități de lectură și educație non-formală. Acest proiect va contribui la prevenirea abandonului școlar, un fenomen de mare amploare în sat, la dezvoltarea abilităților de comunicare și storytelling și a modului de exprimare a copiilor participanți.
6. Super Bunici -Cvartetul Super Bunicilor
Acest proiect a fost gândit pentru seniori astfel încât aceștia să poată participa la ateliere de teatru,desen si pictura, muzica și ateliere psihologice, să se bucure de activități attractive dedicate lor. Activitățile organizate vor contribui la crearea unei micro comunități de 200 de seniori, axată pe terapie prin artă, socializare și moduri noi de a petrece a timpului liber.
7. Previi astăzi pentru liniștea de mâine! – Educația te salvează
În România, fenomenul de bullying are proporții nemaiîntâlnite: 1 elev din 2 este victima actelor de amenințare, de umilire sau de violență fizică, iar 4 copii din 5 asistă la situații de bullying. În cadrul acestui proiect se vor organiza o serie de ateliere practice pentru prevenirea și gestionarea bullying-ului, unde 60 de cadre didactice vor afla cum pot aplica aceste cunoștințe la clasele lor. De asemenea asociația va susține cursuri de prim ajutor pentru a crește numărul persoanelor instruite să poată acorda primul ajutor oricând va fi nevoie.
8. Visul Cercetașilor – Cazare sub milioane de stele – Filiala ONCR CL Orizont Brașov
Cercetașii din Brașov, își propun să organizeze taberele de vară pentru întreg centrul local, și să includă toți cei 200 de membrii. Prin acest proiect își propun să adune fondurile necesare pentru achiziționarea echipamentelor pe care le vor folosi în taberele de vară. Taberele de vară ajută la reconectarea și întărirea legăturilor dintre cercetași si dezvoltarea abilitatilor copiilor.
9. Abilitate în DizAbilitate – Asociația pentru persoane cu dizabilități fizice Sf. Haralambie Brașov
Abilitate în dizAbilitate este un eveniment de conștientizare a faptului că și persoanele cu dizabilități au abilități ieșite din comun și sunt membrii valoroși ai comunității. Evenimentul va cuprinde ateliere de pictură, creație și concursuri alături de participanții abili în care vor fi implicați 45 de beneficiari ai asociației.
10. Călătorie spre incluziune – Asociația Bastonul Alb
Proiectul își propune asigurarea și facilitarea unor activități tematice, cu un caracter incluziv, ce reunesc persoane nevăzătoare și persoane tipice. La atelierele organizate se vor aborda următoarele tematici: deplasări cu bastonul alb, concurs de șah, atelier de gătit, serată muzicală, tehnologie asistivă, quiz, storytelling fiind dezvoltate astfel deprinderile lor de viață independentă.
11. Pe drumul meu! – A.D.D.I.P.
15 adolescenți cu vârste cuprinse între 13-18 ani proveniți din centrele de plasament, vor descoperi ce abilități și aptitudini au și care este domeniul profesional care li se potrivește, alături de o echipă de voluntari și specialiști din diferite domenii. “Vom organiza 5 weekenduri de dezvoltare personală și profesională, cu scopul ca adolescenții din centrele de plasament să își identifice abilitățile și calitățile necesare pentru a-și urma vocația.”
12. Dezvoltarea abilităților sociale și de autonomie a copiilor cu tulburare de spectru autist – Asociația Psiho Joy
Echipa de 6 terapeuți Psiho Joy este dedicată susținerii copiilor cu tulburări de spectru autist și a familiilor acestora. Scopul principal al proiectului este îmbunătățirea calității vieții copiilor. Pe lângă terapia 1 la 1 zilnică cu terapeutul lor, copiilor li se va crea cadrul necesar, o dată pe săptămână, pentru a dezvolta noi abilități sociale în cadrul unui grup omogen, cu copiii de vârste apropiate.
Toți cei interesați sunt invitați să afle povestea cauzelor prin clipurile de prezentare, să cunoască ambasadorii și organizațiile, să devină donatori sau alergatori pe site-ul nostru www.brașov heroes.ro.
Pentru a facilita aflarea informațiilor, de la cele despre cauze, calendar, la update-uri cu privire la evoluția campaniei de strângere de fonduri, toți cei interesați vor putea accesa site-ul oficial al Brașov Heroes, http://brasovheroes.ro/. Site-ul garantează transparența, donațiile și înscrierile sunt actualizate zilnic astfel încât în timp real se poate vedea suma strânsă de fiecare cauză. Acesta este site-ul unde oamenii de bine vor dona, iar alergătorii își vor putea alege cursa la care sa participe.
Fundația Comunitară Brașov invită oamenii să i se alăture și să ajute astfel să activeze comunitatea pentru Un Bine mai mare!
Datorită implicării de care a dat dovadă comunitatea, an de an Fundația Comunitară Brașov construiește o comunitate a binelui, a empatiei și a generozității. Orice donație, fie că este una de 100 lei sau de 700 de lei, va ajunge acolo unde donatorii aleg și unde este nevoie. Ei se pot bucura de faptul că reușesc să contribuie la schimbarea în Bine a vieților celor aflați în nevoie sau cu șanse limitate de a avea viitorul pe care îl merită. Datorită sprijinului celor solidari se realizează schimbările dorite în viețile a sute de oameni și animale din comunitate.
–––
Despre Fundația Comunitară Brașov
Fundația Comunitară Brașov are misiunea de a crea punți între nevoile și resursele locale și de a acționa ca un catalizator pentru o comunitate mai unită, mai generoasă și mai solidară.
În activitatea de 9 ani, a finanțat și a mentorat 250 de proiecte comunitare și a acordat un buget de 4.588.925 de lei prin mobilizarea celor 93 de donatori corporate, a celor peste 11.730 de donatori individuali și a persoanelor resursă din comunitate.
Fundația Comunitară Brașov este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 18 fundații comunitare din țară.
Detalii despre mișcarea de fundații comunitare, puteți găsi, accesând:
Pentru mai multe detalii despre programele fundației, vizitați www.fundatiacomunitarabrasov.ro
Detalii despre programul Brașov Heroes: https://brasovheroes.ro