Stresul ne strică dinții. Cum pot fi prevenite problemele stomatologice asociate

Statisticile la nivel național arată că aproape 70% dintre români au probleme cu dinții. Parte dintre acestea se datorează unei igiene orale neglijente, dar mai ales faptului că mulți dintre noi amânăm vizita la stomatolog până în ultimul moment. Există însă și alte cauze care duc la apariția problemelor dentare, iar una dintre ele, extrem de importantă, dar neglijată frecvent, este stresul.

Stresul este „maladia secolului”, iar românii nu sunt imuni la efectele sale. Studii recente arată că mai mult de jumătate (58%) dintre conaționali au dificultăți în viața de zi cu zi în a-i face față. Efectele sale obișnuite sunt cunoscute de toți: dureri de cap, stări de anxietate și neliniște, lipsă de concentrare și oboseală.

Mai puțin cunoscut este însă faptul că stresul contribuie și la apariția problemelor dentare. Acestea apar deoarece, în perioade tensionate și de încordare nervoasă, poate apărea involuntar reflexul de scrâșnire a dinților – cunoscut sub denumirea de bruxism –, ce poate avea loc atât în timpul zilei, cât și noaptea.

Citeste și:  Au început înscrierile pentru Concursul Cangurașul matematician

„Declanșarea acestui reflex, nesănătos pe termen lung, poate duce la uzura prematură a smalțului dentar și, inevitabil, la o sensibilitate crescută și dureri dentare. În timp, poate genera și o dezvoltare (hipertrofie) a volumului mușchilor masticatori, însoțită și ea de dureri. Mai mult însă, stresul poate agrava afecțiunile ce apar la nivelul țesutului care leagă dintele de os. Secreția ridicată de hormoni de stres afectează sănătatea gingiilor, care pot deveni astfel mult mai expuse la inflamații și sângerări”, a explicat medicul stomatolog Dr. Daniel Costache.

Care sunt simptomele și cum pot fi prevenite efectele

Primele simptome care indică o legătură între stres și problemele dentare constau în creșterea sensibilității dentare la alimentele prea reci sau fierbinți, dureri de maxilar, zgomote sau vâjâituri în urechi (tinitus) sau dureri de cap. În fazele avansate se poate ajunge la semne de uzură dentară sau chiar fracturi ale dinților, precum și inflamații sau retracții gingivale.

Citeste și:  Bilete în vânzare pentru concertele André Rieu: trăiește magia muzicii live, în 2025, la BTarena, Cluj-Napoca

Din fericire, există metode de prevenție pentru aceste probleme. „În experiența mea clinică,observ tot mai frecvent pacienți tineri cu un grad avansat de abraziune a smalțului, asociat stresului cotidian intens pe care îl descriu. Ma străduiesc să îi sprijin în menținerea sănătății dentare pe termen lung, oferindu-le soluții de prevenție și gestionare a efectelor negative ale stresului asupra dinților. De exemplu, pentru cei care prezintă tendința de a scrâșni din dinți în timpul somnului, o soluție eficientă este purtarea unui dispozitiv de protecție dentară. Acesta previne uzura smalțului și durerile mandibulare”, precizează Dr. Costache.

Un alt aspect de care trebuie ținut cont, pentru a nu lăsa stresul să ne distrugă dinții, este faptul că, în perioade tensionate, multe persoane folosesc ca „remediu”, conștient sau nu, consumul de alimente dulci. Acest obicei crește riscul apariției cariilor dentare, pe lângă cel al luării în greutate. „De aceea, în perioade stresante, este esențială o igienă orală riguroasă, alături de o alimentație echilibrată și evitarea băuturilor acide sau dulci, care pot accelera apariția problemelor dentare”, adaugă specialistul.

Pentru prevenirea problemelor dentare cauzate de stres, este esențial controlul periodic la medicul stomatolog și o comunicare deschisă între acesta și pacient, pentru că, pentru mulți români, și mersul la dentist reprezintă un factor de stres. Însă, dacă pacienții sunt încurajați să își exprime temerile și anxietățile legate de tratamentele dentare, medicul stomatolog le poate oferi soluții personalizate pentru a le îmbunătăți experiența. Astfel, dialogul deshis și colaborarea pot reduce stresul și facilita o abordare mai eficientă a îngrijirii dentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.