Subreprezentare cronică a femeilor la nivelul administraţiilor locale. Doar 6,5% dintre primari şi doar 9% dintre consilierii locali sunt femei

Women for a Better Society, organizaţie non-guvernamentală care militează pentru promovarea drepturilor femeilor şi a egalităţii de şanse în societatea românească, a făcut o analiză privind rezultatul alegerilor locale din 9 iunie a cărei concluzie este că epoca patriarhatului din administraţia publică locală din România este departe de a fi apusă. Conform datelor oficiale, reprezentarea doamnelor la nivelul primăriilor şi consiliilor locale este la un nivel foarte scăzut. Astfel, doar 207 femei au fost alese pentru a conduce administraţiile locale (reprezentând 6,51% din totalul celor 3.179 de primari) şi doar 3.606 femei au devenit consiliere locale (reprezentând 9,01% din totalul celor 40.022 mandate de consilieri locali).

Judeţele cu cele mai multe femei alese la nivel local sunt Dolj (10 primăriţe şi 165 de consiliere locale) şi Bacău (8 primăriţe şi 157 de consiliere locale). Judeţele cu cele mai puţine doamne alese sunt Bistriţa – Năsăud (nicio primăriţă şi doar 36 de consiliere locale) şi Giurgiu (o primăriţă şi 28 de consiliere locale.

Citeste și:  Cetățenii din străinătate vor putea vota prin corespondență la alegerile parlamentare și prezidențiale

Aceste cifre despre care nu vorbeşte niciun partid politic din România arată că, de fapt, politica a rămas un teren aproape exclusiv al bărbaţilor. Aşteptarea ar fi fost ca măcar în eşaloanele doi şi trei ale administraţiilor publice locale să se regăsească mai multe femei. Vedem însă că situaţia este mult mai rea decât la nivel parlamentar, acolo unde reprezentarea este de aproximativ 18%. Situaţia denotă şi ipocrizia liderilor de partide de la noi care s-au împăunat cu promovarea femeilor pentru a închide gura presei şi societăţii civile, când a venit vorbit însă de a le pune pe liste uitând de promisiunile făcute. Acest lucru se vede din faptul că toate partidele au propus doar 1.200 de femei candidate pentru funcţia de primar. Ce nu înţeleg ei este că se creează o problemă şi din perspectiva faptului că se micşorează foarte mult baza de selecţie pentru funcţii de mai mare reprezentare. Nu degeaba Indicele Egalității de Gen 2023 realizat de Institutul European pentru Egalitate de Gen (EIGE) ne plasează pe ultimul loc în UE. Şi problema cea mai mare ţine de accesul la funcţii de Putere”, a declarat Ana Maria Pătru, preşedinta ONG-ului Women for a Better Society.

Citeste și:  Brașovul capătă noi aripioare: Zboruri directe spre Madrid din această iarnă!

Actuala Putere a blocat în Parlament mai multe proiecte de lege care ar avea ca scop încurajarea promovării femeilor pe locuri eligibile pe listele de partid în perspectiva alegerilor parlamentare stabilite pentru 1 Decembrie. Aşa cum se poate uşor observa şi din statisticile rezultate după alegerile locale, dar şi din istoricul reprezentării femeilor la nivel parlamentar, în absenţa unor acte normative care să genereze anumite forme de încurajare directă sau indirectă a unor cote de gen, sistemul politic patriarhal va încerca păstrarea statu quo-ului. Women for a Better Society solicită partidelor politice parlamentare deblocarea iniţiativelor legislative privind prezenţa a minimum 30% dintre femei pe locuri eligibile şi blocarea fondurilor publice pentru partidele care nu îndeplinesc această condiţie.

Citeste și:  Acţiune de amploare pentru destructurarea unei reţele specializate în contrabanda cu ţigarete

Dacă nu se creează o masă critică în stare să pună presiune pentru scoaterea din sertare a acestor legi, care să fie adoptate şi promulgate între timp, riscăm să existe un recul când vine vorba şi de reprezentarea la nivel parlamentar în această iarnă. Este clar că la nivelul conducerii partidelor mari nu se doreşte o astfel de discuţie, dar având în vedere că, poate cu excepţia UDMR, toţi preşedinţii partidelor parlamentare urmează să candideze şi pentru principala funcţie în stat, societatea civilă ar trebui să pună presiune pentru asumarea unei discuţii oneste. Ideal ar fi ca aceste legi măcar să fie dezbătute şi votate. Mizez că şi doamnele care fac astăzi politică şi sunt în Parlament vor vrea la rându-le promovarea acestor acte normative şi se vor ralia cauzei pe care încercăm să o promovăm”, a concluzionat Ana Maria Pătru. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.