În luna lui Cuptor, holdele de grâu sunt pregătite de seceriș, roadele livezilor și grădinilor sunt tot mai bogate, apicultorii extrag miere de zor, iar comunitatea se adună laolaltă cu prilej de sărbătoare de Sântilie. De-a lungul timpului, de Sântilie, oamenii făceau târguri, tineri și bătrâni se strângeau la povești, își dădeau mâinile în horă și își arătau recunoștința pentru recolta verii.
Nu întâmplător este celebrat Sf. Ilie în luna cu soarele cel mai arzător, cunoscut fiind ca aducătorul de ploi și furtuni puternice în zonele amenințate de secetă, dar și ca divinitate populară a Soarelui și focului. Din bătrâni, cunoaștem povestea Sfântului Ilie și a carului său de foc cu care umblă pe cer în goana lui aprigă, tunând şi lovind forțele rele cu biciul de foc.
Vă invităm la târg de Sântilie în Grădina Cetății Râșnov, sâmbătă 20 iulie, în intervalul orar 10:00-20:00, unde vom povesti mai multe amănunte despre Sf. Ilie alături de Laura Jiga Iliescu și având în vedere că Sf. Ilie este considerat protectorul stuparilor, vom afla povești și din viața apicultorilor. Meșteșugari iscusiți din Râșnov și împrejurimi vă așteaptă cu bunătăți locale, dulci și sărate, produse realizate manual, îmbrăcăminte, accesorii și multe altele.
La lăsatul serii, îi avem invitați alături de noi pe Bucium să ne poarte prin legende și basme românești cu o muzică introspectivă, spirituală, adusă într-o notă contemporană, potrivită pentru cadrul evenimentului în Grădina Cetății.
// PROGRAM //
Sâmbătă, 20 Iulie
Grădina Cetății Râșnov
10:00 – 20:00 // Târg de Sântilie cu meșteșugari locali
11:00 – 12:00 // Atelier de lumânări din ceară de albine pentru copii și adulți
12:00 – 13:00 // Atelier de lut pentru copii și adulți
17:00 – 17:40 // Povești cu Laura Jiga Iliescu: „Carul de foc al Sfântului Ilie”
18:00 – 18:30 // Degustare de miere și povești din lumea apicultorilor cu Felician
19:00 – 20:00 // Concert Bucium
Accesul este gratuit!
Evenimentul este organizat de Asociația Mioritics și Primăria Orașului Râșnov, fiind susţinut de Consiliul Județean Brașov cu suma de 60.000 de lei, în cadrul Programului de finanţări nerambursabile alocate proiectelor culturale iniţiate de asociaţii şi ONG-uri de profil.