Tehnologii pentru orașele viitorului prezentate la Brașov de startupurile din programul de accelerare OrangeFab

Patru start-up-uri care dezvoltă soluții pentru managementul deșeurilor, cybersecurity, încărcarea trotinetelor electrice și eficientizarea proceselor de relații cu clienții prin AI intră în acceleratorul Orange Fab, o inițiativă a Orange, Iceberg și Agenției Metropolitane Brașov. Cele patru start-up-uri au fost selectate în programul Cities of the Future, lansat pe 17 martie 2021. Cities of the Future și-a propus să identifice companii tinere care lucrează pentru a îmbunătăți experiența oamenilor în orașe, pentru a eficientiza activitatea instituțiilor publice, ori pentru a facilita relația dintre cetățeni și primării.

Datorită programului de accelerare Orange Fab, startup-urile CityDock, CyberEdu, ECON și EmailTree.AI vor beneficia de mentorat pentru dezvoltarea produselor și definitivarea planului de afaceri, alături de profesioniști Orange România. De asemenea, vor avea acces la echipamente și tehnologii de comunicații de ultimă generație precum LoRaWAN sau LTE-M prin laboratorul Orange 5G Lab. Ele vor primi susținere pentru implementarea proiectelor-pilot alături de companii și de autorități publice.

Cele patru start-up-uri câștigătoare sunt:

  • CityDock, companie care dezvoltă o rețea de stații smart de încărcare pentru trotinetele electrice. CityDock produce stații de încărcare pentru trotinetele electrice după un design propriu, patentat. De asemenea, a dezvoltat o aplicație mobilă care permite managementul utilizatorilor și oferă informații despre ocuparea stațiilor de încărcare. Soluția poate fi integrată de primării, hoteluri, companii sau universități, ce vor să faciliteze soluții de micromobilitate pentru beneficiarii și clienții lor.
  • CyberEdu, start-up care dezvoltă o platformă de predare și e-learning pentru specialiștii în securitate cibernetică. CyberEdu acoperă decalajul dintre teorie și practică în procesul de învățare a securității cibernetice, oferind o soluție alternativă de dezvoltare a abilităților practice și concentrându-se pe instruire personalizată în funcție de competențe. Odată cu accelerarea digitalizării din ultimul an, securitatea cibernetică a devenit și mai importantă pentru companii, autorități publice și primării. Misiunea CyberEdu este de a fi un stâlp puternic în creșterea și îmbunătățirea abilităților de securitate cibernetică la nivel mondial.
  • ECON este o firmă care dezvoltă un sistem de management al deșeurilor.
    Plaforma de tip Internet of Things (IoT), dezvoltată de clujenii de la ECON, eficientizează procesul de colectare a deșeurilor. Prin intermediul senzorilor instalați în containere, platforma afișează nivelul de umplere al fiecărui container. Combinând aceste informații cu poziția pe stradă a containerelor, aplicația găsește cele mai eficiente rute pentru colectarea și livrarea către punctul de procesare a deșeurilor.
  • EmailTree.AI dezvoltă o soluție ce susține eficientizarea proceselor de relații cu clienții și suport. EmailTree.AI este o soluție end-to-end care automatizează scrierea de e-mailuri si reduce timpul de răspuns pentru acestea. Astfel, companiile și instituțiile publice pot răspunde mai rapid clienților și cetățenilor. Algoritmul parcurge e-mailurile sau orice fel de solicitări sub formă de text, procesează informaţiile pentru a înţelege diferitele situaţii şi probleme semnalate. De asemenea, soluția pregăteşte sugestii optime si rapide de răspuns, ce pot fi ulterior îmbunătățite de operatori.
Citeste și:  ANOFM va organiza 65 de programe de formare profesională în 2025! Cele mai multe cursuri vor fi la Brașov

„Primăriile și administrațiile publice funcționează, la rândul lor, ca niște companii însă cu nevoi specifice, care să ducă la eficientizarea proceselor, a costurilor și să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor. Noile startup-uri din Orange Fab își propun să aducă soluții pentru a îmbunătăți mobilitatea urbană – o cerință în orașele moderne, să răspundă unei nevoi crescute de securitate cibernetică, să ușureze răspunsul la solicitările din partea cetățenilor și, nu în ultimul rând, să îmbunătățească managementul deșeurilor – o temă foarte importantă pentru orașele de azi. Dezvoltăm aceste colaborări pentru a oferi sprijin atât comunității de startup-uri, cât și autorităților și companiilor care caută soluții tehnologice la problemele întâmpinate”, a declarat Cristian Pațachia, Innovation & Development Manager Orange România.

Citeste și:  Poți cere înapoi banii plătiți din greșeală?

Alături de Orange și de partenerii săi, noile startup-uri selectate în Orange Fab vor avea ocazia să participe la evenimentul Cities of the Future Startup Forum în Brașov, în data de 28 iunie, ora 15:00, unde vor putea să-și prezinte soluțiile către potențialii clienți din zonă.

„Am invitat la Brașov start-up-urile selectate în cadrul acceleratorului Orange Fab, precum și alte companii emergente cu produse dedicate comunităților urbane, nu numai ca o încununare a succesului lor și o oportunitate de networking. Suntem de părere că modelele lor de bune practici vor fi preluate și de antreprenorii locali, instituțiile și autoritățile publice din Brașov și regiunea Centru, precum și de operatorii locali și regionali ai serviciilor de utilități publice. Împreună cu partenerii Agenția Metropolitană Brașov și Orange, suntem pregătiți să îi sprijinim pentru intrarea pe piața brașoveană. Astfel, vom întări angajamentul orașului nostru pentru tranformarea digitală și verde ce pregătește un viitor sustenabil pentru toți cetățenii”, a completat Ionuț Țața, CEO Iceberg Consulting.

Citeste și:  Studiu - Românii vor cheltui cu 13% mai mulţi bani pentru sărbătorile de iarnă din acest an

Sursa foto, descopera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.