Brașovul se pregătește pentru cel mai mare turneu de tenis feminin organizat vreodată în orașul de la poalele Tâmpei. Astfel, în perioada 30 mai – 5 iunie 2022, la Baza Sportivă Olimpia, va avea loc turneul internațional de tenis W60 Brașov Open, organizat de Federatia Româna de Tenis, competiția fiind inclusă în calendarul ITF World Tennis Tour.
Acesta este primul din cele 5 turnee, pe care orașul de la poalele Tâmpei le va găzdui în anul 2022, organizate în parteneriat de Consiliul Județean Brașov și Federația Română de Tenis.
La turneu vor participa 60 de jucătoare profesioniste, printre care se vor regăsi și cele mai cunoscute componente ale loturilor naționale de junioare și senioare ale României.
Valoarea totală a premiilor este de 60.000 de dolari, iar accesul publicului va fi gratuit!
Printre jucătoarele care vor juca la Brașov Open se regăsesc: Pana Udvardy (Ungaria) – locul 84 în lume, Ekaterine Gorgodze (Georgia) – locul 111, Alexandra Ignatik (fostă Cadanțu, România) – locul 151, Valentini Grammatikopoulou (Grecia) – locul 188, Viktoria Kuzmova (Slovacia) – locul 189, Cristina Dinu (România) – locul 163.
Pe tabloul de calificări se regăsesc nu mai puțin 10 jucătoare din România: Amalia Andreea Roșca, Ilona Giorgiana Ghioroaie, Ioana Loredana Roșca, Oana Georgeta Simion, Nicoleta-Cătălina Dascălu, Miriam Bianca Bulgaru, Georgia Andreea Crăciun, Elena Teodora Cadar, Andreea Mitu, Oana Gavrilă.
„Mă bucură faptul că Braşovul revine în tradiţia, pe care a avut-o de-a lungul timpului și că Federaţia Română de Tenis a decis să organizeze cinci evenimente sportive în judeţul nostru şi pe arena Olimpia. Este un lucru extrem de important şi ne-am dorit acest lucru, pentru că Braşovul are o însemnătate aparte în tenisul românesc„, a declarat Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliul Județean Braşov.
„Braşovul merită competiţii de un nivel internaţional cât mai ridicat, pentru că nu putem trece cu vederea istoria lui în tenis. Este vorba de Ion Ţiriac, Gunther Bosch, Traian Marc, Viorel Marcu, Iosif Cherecheş şi Codin Dumitrescu. Practic, din lotul naţional al României, de 10-12 sportivi, 6 erau braşoveni şi locuiau pe două străzi de lângă Olimpia„, a spus George Cosac, preşedintele Federaţiei Române de Tenis.
„Dorim ca acest turneu să se bucure de o organizare pe măsura importanței sportive pe care o are și, în același timp, să aibă un impact pozitiv asupra dezvoltării sportului în comunitatea brașoveană. Dacă jucătorii români obţin, la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie, puncte la un concurs mai mare, pot profita de-a lungul verii, când competiţiile sunt mai dure, de punctele acumulate în această perioadă. Ultima săptămână de Roland Garros corespunde cu începerea turneului nostru„, a precizat domnul Gheorghe Văideanu, director tehnic al FRT, precum și antrenor coordonator al Academiei de Tenis Văideanu, partener în organizarea acestui eveniment.
Tenisul brașovean, la loc de cinste
Documentele vremii atestă că, la Brașov și la Râșnov, se juca tenis, încă din anul 1911.
Apoi, tenisul brașovean s-a dezvoltat treptat, luând ființă trei noi secții: A.S. Metrom – Societatea de gimnastică și A.S. Astra – U.A.B. Brașov, ca o consecință a înființării Ligii de Tenis Brașov, în anul 1938, având un bun organizator, pe Lucian Faur.
Cu asemenea tradiție, era și firesc ca din Brașov să se ridice jucători de valoare internațională, numele de referință fiind, desigur, Ion Țiriac, născut nu departe de terenurile de tenis ale Bazei „Olimpia” Brașov, despre care Ion Țiriac spunea: „Baza Olimpia are poziționarea cea mai frumoasă din Europa”.
Tot de aici s-au ridicat Günther Bosch (fost antrenor al mondialului Boris Becker), frații Traian și Viorel Marcu și Josif Kerekes.
La numai un an după înființarea secției de tenis de la Dinamo Brașov, în anul 1971, sunt cucerite primele titluri naționale prin Traian Marcu, la dublu mixt (cu Virginia Ruzici) și Judith Gohn, la simplu.
Antrenorul emerit Ion „Nonel” Racovitză pune accent deosebit pe pregătirea copiilor și juniorilor. Camelia Chiriac cucerește, în anul 1976, titlul de campioană națională la dublu mixt seniori, alături de Traian Marcu, aceasta din urmă mai îmbracând tricoul de campion național în anii 1975, 1976, 1977, 1978, 1979 și 1980 la diferite categorii.
Începând cu anul 1986, în care George Cosac a obținut titlul de campion național, asistăm la asaltul noii generații pe calea performanței. Saltul valoric este marcat în anul 1994, când George Cosac devine din nou campion național. În anul 1995, este rândul lui Remus Fărcaș să îmbrace tricoul de campion național. Apoi, cuplul George Cosac / Ciprian Porumb a devenit campion național la dublu, iar echipa Dinamo Brașov cucerește titlul național.
La campionatele naționale din anul 1996, podiumul de premiere este ocupat în totalitate de dinamoviștii brașoveni: George Cosac – campion național, Remus Fărcaș – locul 2 și Bela Mozes – locul 3.
În anul 1998, campionatul național a debutat cu cel pe echipe, Dinamo Brașov ocupând primul loc fără nici o înfrângere. La individual, George Cosac – campion național, 2. Marius Călugăru, 3. Remus Fărcaș, 4. Bela Mozes, 5. Bogdan Ivașcu. Dublu: 1. Cozac / Mozes, 2. Ivașcu / Iliescu, 3. Fărcaș / Călugăru.
Dacă seniorii domină categoric tenisul românesc, nici juniorii nu se lasä mai prejos.
Rezultate obținute la Campionatele Europene:
- Traian Marcu (1978), medalie de aur dublu mixt
- Camelia Chiriac (1979), medalie de argint dublu mixt
- Bucur Cristinel (1982), medalie de argint simplu masculin
- Traian Marcu (1978), medalie de argint dublu masculine
Campionate Mondiale Universitare
- Traian Marcu (1979), medalie de aur dublu mixt
Campionatul Balcanic
- Traian Marcu (1976), medalie de aur echipe
- Camelia Chiriac (1978), medalie de aur echipe
- C.Ștefănescu / B.Toma (1980), medalie de aur echipe
- George Cosac (1986), medalie de aur dublu masculin
- George Cosac (1986), medalie de aur echipe
- George Cosac (1989), medalie de aur echipe
- Daniel Dragu (1989), medalie de aur simplu masculin.
De-a lungul anilor, și-au adus contribuția, cu rezultate remarcabile ale tenismenilor dinamoviști brașoveni, antrenorii: Günther Bosch (1971-1972), Ion Racovitză – antrenor emerit (1972-1976), Josif Kerekes (1973-1998) Judith Gohn (1976-1984), Adrian Badu (1977-1990) și Traian Marcu – antrenor emerit și Gheorghe Văideanu, actualul Director Tehnic al FRT.