Test german dezvăluie probleme la hainele Shein: 21 de articole verificate, inclusiv pantofi pentru bebeluși și rochii

În era cumpărăturilor online, câteva clicuri și câțiva euro sunt suficienți pentru a aduce acasă articole de îmbrăcăminte dintr-o parte îndepărtată a lumii. Totuși, în spatele acestui proces de „modă rapidă”, din care fac parte mari companii asiatice precum Shein, Temu și AliExpress, se ascund aspecte întunecate greu de investigat, de la condițiile de muncă ale angajaților până la calitatea și compoziția produselor.

Rapoarte și investigații recente, inclusiv cele realizate de Greenpeace în 2022, au scos la iveală că multe dintre produsele oferite de giganții chinezi conțin substanțe toxice, cum ar fi ftalații și metalele grele, care pot provoca afecțiuni ale pielii și alte probleme de sănătate.

Citeste și:  Autoturism de lux, căutat de autoritățile din Germamia, descoperit de poliţiştii de frontieră în România

Recent, o investigație extinsă a autorităților din Seul a sechestrat sute de produse, inclusiv de la Shein și AliExpress, descoperind niveluri de substanțe toxice care depășesc limitele legale. Testele au arătat prezența ftalaților în pantofi, uneori de 229 de ori peste limita permisă, și formaldehidă în alte articole.

După publicarea rezultatelor acestor teste, influenceri precum Sean Christopher au amplificat discuția despre riscurile asociate cu produsele fast fashion, în ciuda ascensiunii continue a marilor mărci de modă rapidă, care au raportat venituri de 45 de miliarde de dolari în 2023.

În acest context, site-ul german Oko-Test a efectuat recent propriile teste pe produse Shein, comandând 21 de articole diverse, de la pantofi pentru bebeluși la rochii și accesorii. Rezultatele au fost alarmante: doar o treime dintre articole au îndeplinit standardele de calitate, iar restul au fost considerate de proastă calitate și necorespunzătoare. De exemplu, o rochie pentru fetițe a eliberat antimoniu toxic, iar unele sandale conțineau plumb și cadmiu peste limitele acceptabile în Uniunea Europeană. Testele au relevat și prezența de ftalați interziși și hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) în unele produse, substanțe care pot avea efecte nocive asupra sănătății.

Citeste și:  Brașovul, în etapa finală de selecție pentru Misiunea UE 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic

Oko-Test a contactat Shein pentru a solicita informații suplimentare despre compoziția și proveniența produselor testate, dar nu a primit niciun răspuns. Aceste descoperiri subliniază necesitatea unei atenții sporite asupra calității produselor de modă rapidă și a impactului lor asupra sănătății consumatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.