
Asociația „Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21” și Consiliul Județean Brașov au organizat, în data de 13 martie 2025, Masa rotundă „Tineri pentru climă”, parte din proiectul People & Planet: a Common Destiny.
Masa rotundă a avut drept obiectiv principal facilitarea dialogului dintre tineri reprezentanți ai Consiliului Consultativ al Tinerilor pentru Climă (YACC România) și autorități centrale și locale, pornind de la provocările identificate în comunitățile lor și propunerile lor de soluții. Tinerii s-au concentrat pe 3 domenii: școli reziliente la schimbările climatice, regenerare urbană și strategii anti-bullying, domenii pe care le-au conectat la dimensiunea dezvoltării durabile, identificând Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și țintele aferente. Principalele Obiective vizate sunt Obiectivul 13 – Acțiune climatică, 3 – Sănătate și bunăstare, 4 – Educație de calitate, 9 – Industrie, inovație și infrastructură, 11 – Orașe și comunități durabile, și 16 – Pace, justiție și instituții eficiente.
Printre măsurile propuse de tineri precizăm alocarea de resurse de finanțare pentru școli pentru dotări precum robinete cu senzor, sisteme de colectare a apei de ploaie, dezvoltarea acoperișurilor verzi. Reprezentanții YACC România vizează și schimbări la nivel național, solicitând sprijinul autorităților centrale pentru implementarea unui program național de parteneriat între școli și mediul universitar pentru derularea de sesiuni de mentorat anti-bullying pentru elevi, susținute de către studenți. În completare, tinerii propun şi organizarea de grupuri de suport în fiecare școală – în colaborare cu profesorii consilieri școlari și elevi voluntari selectați de Consiliile Județene ale Elevilor, dar și includerea unor sesiuni de teatru educativ și jocuri de rol în programa școlară.
La Masa rotundă a fost prezentat și ghidul „Acțiune la nivel local, impact la nivel global”, un veritabil compendiu de bune practici pentru promovarea parteneriatelor între tineri și autoritățile locale pentru acțiuni climatice și durabilitate. Publicația este disponibilă online pe https://cjbrasov.ro/wp-content/uploads/2024/11/RO-PP-Actiune-la-nivel-local-Impact-la-nivel-global.pdf
Au răspuns invitației tinerilor la dialog vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Iatan, reprezentanți de la Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Ministerul Educației, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Consiliul Județean Prahova, UNCJR, Primăria Municipiului Buzău și Consiliul Județean Buzău.
Proiectul People & Planet propune parteneriatul autorităților locale și organizațiilor neguvernamentale pentru transpunerea în practică a Agendei 2030 – Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, cu accent pe Obiectivul 13 – Acțiune Climatică.
Proiectul este co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul DEAR – Programul de educație pentru dezvoltare și de creștere a nivelului de conștientizare.