Transformarea climatică în sudul României: Provocarea de a evita deșertificarea

Mircea Fechet, ministrul Mediului, proiectează schimbări climatice majore pentru România în următorii 20 de ani. Potrivit lui, clima se va apropia de cea din Grecia, iar sudul țării ar putea deveni o regiune cu caracteristici asemănătoare cu cele din micul deșert Sahara.

Ministrul Mediului a adăugat că schimbările climatice au afectat și ciclurile anotimpurilor, aducând posibilitatea ca fructele tradiționale să fie afectate și să fie necesară adaptarea la noi soiuri de plante. Mircea Fechet a avertizat că în viitorul apropiat, România ar putea experimenta un climat arid, caracterizat de perioade prelungite de caniculă și fenomene meteo extreme frecvente.

„Acum, este bine de știut că dacă lucrurile or să continue așa cum specialiștii din ANM spun că or să continue, clima din România în următorii 20 de ani va fi asemănătoare cu clima din Grecia, pe care o cunoaștem. Vom avea un climat arid, vom avea perioade lungi de caniculă, multe fenomene meteo extreme. Și-atunci, eu cred că întreaga societate românească se va schimba. Nu doar în legătură cu modul în care vom munci sau cu intervalele orare la care vom fi mai activi. Eu cred că ne va afecta viața tuturor, indiferent că suntem în câmpul muncii, pensionari, copii sau adulți. Se spune că, inclusiv fructele cu care am crescut – cu care suntem obișnuiți să le mâncăm și cultivăm – ar putea ca parte din ele să se împuțineze la fel cum există posibilitatea cultivării unor noi tipuri de plante. Așa cum oamenii se vor adapta, cu siguranță și agricultura se va adapta”, a declarat Mircea Fechet.

Citeste și:  Atac de tip spoofing (utilizarea frauduloasă a numărului de telefon) în care este folosit numele BNR - Agenția Brașov

Ministrul subliniază că conceptul tradițional de patru anotimpuri s-a schimbat de mult, atât în intensitate, cât și în durată. El adaugă că tranziția de la iarnă la vară are loc mult mai rapid acum, iar tot mai mulți oameni resimt că granița între aceste sezoane nu mai este clar definită.


Ministrul Mediului subliniază o tendință alarmantă, afirmând că fenomenele de primăvară și toamnă, așa cum erau cunoscute acum 40 de ani, au dispărut practic, iar tranziția de la iarnă la vară și invers are loc fără o etapă intermediară bine definită. În ceea ce privește impactul schimbărilor climatice asupra României, el a menționat în special problema deșertificării în sudul țării.

Citeste și:  Propunerea legislativă care prevede indexarea pensiilor militare a fost adoptată în Camera Deputaţilor

Sursa foto: Getty Images

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.