Turiștii devastează un mare oraș european: Locuitorii disperați din cauza vieții grele și costisitoare

Nemulțumirile și problemele provocate de turismul de masă au atins un punct critic în Barcelona, ceea ce a dus la proteste violente. Protestatarii au aruncat cu obiecte și băuturi în turiști, cerându-le să plece acasă, conform CNBC.

Efectele negative ale exploziei turismului sunt cel mai vizibile în Barcelona, unde mulți localnici nu își mai permit să locuiască din cauza creșterii chiriilor cu 68% în ultimul deceniu, spun activiștii.

În weekend, protestatarii furioși au blocat intrările în hoteluri și cafenelele de pe trotuare în cartierul Barceloneta, într-un efort simbolic de a închide aceste unități.

În 2023, turismul spaniol a înregistrat o revenire spectaculoasă după pandemie, cu un număr record de 85 de milioane de sosiri, fiind depășit doar de Franța, cu aproximativ 100 de milioane de sosiri, conform The Associated Press.

Citeste și:  Ziua Internațională Panda Roșu va fi sărbătorită sâmbătă și la Grădina Zoologică din Brașov

Numărul hotelurilor din oraș a crescut semnificativ între 1990 și 2023 pentru a găzdui numărul tot mai mare de turiști, de la 1,7 milioane la 7,8 milioane în aceeași perioadă, potrivit Consiliului Municipal din Barcelona. Această cifră nu include milioanele de persoane care călătoresc la periferia orașului.

De asemenea, portul de croaziere din Barcelona a fost afectat de turism, cu aproximativ 2,2 milioane de pasageri în 2023, comparativ cu 560.000 în anii 2000.

Un raport publicat de Consiliul Local al Barcelonei în 2023, intitulat „Percepția asupra turismului în Barcelona”, arată că majoritatea locuitorilor consideră turismul mai degrabă benefic decât dăunător pentru oraș. Cu toate acestea, diferența dintre cele două opinii s-a redus de-a lungul anilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.