UE introduce taxe vamale provizorii pentru mașinile electrice din China: Ce înseamnă acest pas pentru piața europeană

Începând de astăzi, taxele vamale impuse de Comisia Europeană mașinilor electrice importate din China vor intra în vigoare. Aceste taxe, variind între 17% și 38%, se vor adăuga celor 10% deja existente. Taxele specifice vor fi de 17,4% pentru BYD, 19,9% pentru Geely și 37,6% pentru SAIC. Alte companii care au colaborat cu autoritățile UE vor plăti 20,8%, iar cele care nu au cooperat vor fi taxate cu 37,6%.

Comisia Europeană a publicat pe 12 iunie rezultatele preliminare ale anchetei lansate în 2023 privind importurile de mașini electrice din China, concluzionând că aceste companii beneficiază de subvenții care afectează competitivitatea producătorilor din UE. De atunci, au avut loc discuții între UE și China, aceasta din urmă negociind separat și cu state influente, în încercarea de a schimba poziția unor membri UE.

Citeste și:  Atac la granița României: Avertisment RO-Alert pentru locuitorii din Tulcea privind obiecte căzute din spațiul aerian

Negocierile vor continua intens, întrucât UE intenționează să introducă taxe vamale definitive în noiembrie, dacă nu se ajunge la o soluție alternativă. Aceste taxe definitive ar putea fi valabile pentru cinci ani și vor fi colectate doar dacă și când vor intra în vigoare. China a anunțat că va reacționa, majorând taxele la anumite produse europene.

Ancheta a relevat că mașinile electrice chinezești, susținute de subvenții de stat, sunt vândute în UE cu 20-25% mai ieftin decât modelele similare europene, ceea ce constituie un avantaj competitiv considerat ilegal. Aceste subvenții pun în pericol companiile europene producătoare de mașini electrice, afirmă Comisia Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.