ULTIMĂ ORĂ. Scrisoare ‘explozivă’ către Iohannis, Orban și Anisie: se cere renunțarea la Evaluarea Națională și Bacalaureat

Asociația Generală a Învățătorilor din România cere autorităților renunțarea la susținerea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat. De ce viitorii medici, profesori își pot lua diploma prin examen online, iar pentru copiii de 13 și 17 ani examenele trebuie organizate în școli, spune AGIRo, conform Mediafax.

Potrivit unei scrisori deschise a Asociației Generale a Învățătorilor din România (AGIRo) adresată președintelui, Guvernului, Parlamentului și Ministerului Educației, universitățile au decis organizarea online a examenelor de semestru, de an și de finalizare a studiilor de învățământ superior și vor face admiteri fără notele de la bacalaureat, fără examene, doar în baza mediilor din anii de liceu.

„Nu înțelegem de ce viitorii medici, profesori, juriști și ingineri pot să își ia diploma de licență, masterat și doctorat prin examene online (și apoi să ne lăsăm viața și țara pe mâinile lor), iar examenele elevilor de 13 și 17 ani (în cazul cărora vor mai trece mulți ani până să ajungem pe mâinile lor) trebuie neapărat organizate strict în școli, sub supravegherea profesorilor și a camerelor video. Credeți că sunt argumente serioase pentru asemenea decizii radical opuse?”, se arată în scrioarea adrsată autorităților.

Reprezentanții AGIRo propun renunțarea la susținerea Evaluării naționale și a Bacalaureatului în acest an, iar situația școlară să fie calculată pe baza mediilor anuale și din semestrul I.

Potrivit acestora, examenele naționale nu ar fi relevante și aduc mai multe argumente în acest sens.

„Argumente privind examenele:

  1. Examenele (dacă s-ar ține) nu ar fi oricum relevante din cauză că mulți elevi (poate chiar dintre cei valoroși) nu vor risca să participe la ele. Unii nu ar fi primiți nici dacă ar vrea (vezi recomandările mediului sanitar pentru elevii cu afecțiuni sau care locuiesc cu părinți/bunici cu afecțiuni de sănătate sau peste 65 ani;
  2. Ce se va întâmpla dacă vor fi mulți profesori care să refuze să fie evaluatori sau supraveghetori? Și în anii anteriori au fost greu de găsit voluntari. Unii nu ar fi primiți nici dacă ar vrea (vezi recomandările mediului sanitar pentru profesorii cu afecțiuni sau care locuiesc cu soț/mamă/tată/socru/soacră de peste 65 ani/cu afecțiuni de sănătate);
  3. De bună seamă că ar fi alocați bani cu nemiluita pentru măști, mănuși, dezinfectanți, termometre, despărțitoare și pază. În mod cert că se va elabora un protocol de mișcare a elevilor prin școală. Îl vor respecta însă copiii/tinerii, mai toți gata să își descarce energia acumulată în lunile de consemn acasă? Nu sunt printre ei oare și copii ai adulților care nu au respectat nici până acum restricțiile? Se vor putea asigura câte doi pușcași marini care să îl flancheze pe fiecare zurbagiu în parte?
  4. Profesorii sunt singurii care răspund legal de viața și siguranța elevilor în școli (minorii nu răspund în fața legii, pot fi cel mult mustrați dacă încalcă vreun protocol). Își vor lua profesorii această răspundere legală de a-i apăra pe elevi în fața unui pericol invizibil și de a-i proteja chiar și de ei înșiși?
  5. Adevărata valoare a unui elev nu este totdeauna precis dată de rezultatele lui la un examen de doar câteva ore și în condiții de stres. Este posibil ca varianta cu mediile din gimnaziu să îi favorizeze pe unii (în general pe cei din medii defavorizate și cu părinți care nu își permit să îi dopeze cu meditații) și să îi defavorizeze pe alții (în general din medii favorizate și cu părinți care își permit să le plătească meditații). Și în anii trecuți, cu toată rigoarea examenelor, au fost mulți, mulți elevi care, după începerea liceului, văzând că nu fac față la un liceu de elită, s-au transferat de acolo. Și nu a fost gaură în cer. În privința copiilor care nu vor prinde un liceu de elită dar valoroși și cu părinți gata să îi ajute, sunt sigur că vor reuși ulterior un transfer acolo unde își doresc. Pentru aceste situații și în acest an, chiar ministerul ar putea elabora o variantă de redistribuire a elevilor după începutul anului școlar bazată eventual pe niște diferențe etc. Această redistribuire s-ar face în chiar perioada de început a liceului, perioadă care sigur va fi dedicată recuperării materiei din ratatul semestru al II-lea. Luarea în calcul a mediilor anuale pentru repartiția la liceu s-ar putea să aducă la licee de elită și copii cu potențial dar din medii defavorizate și care nu își permit meditații pentru examene. Nu ar fi ceva perfect, dar știți vreun sistem perfect sub soare?
  6. Pe lângă cele de mai sus ne punem și următoarele întrebări de conștiință:
  • Cum am/ați răspunde dacă se va dovedi că virusul s-a răspândit între elevi-elevi, profesori-elevi, profesori-profesori sau în mijloacele de transport cu care vin aceștia la școală?
  • Dar dacă un elev va muri contaminat în școală?
  1. Îngrijorări recente:
  • Peste 7% din toate cazurile de infecție cu noul coronavirus din România au fost depistate la copii. Până în 3 mai aproape 1 000 de copii din România aveau COVID-19 (date oferite de Centrul român pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile). Nimeni nu știe ce se va întâmpla odată cu revenirea acestora în școli. Doi copii infectați cu COVID 19, o fată de 12 ani și un băiat de 13 ani, au murit în Belgia și Marea Britanie. Adolescenți morți din cauza COVID-19: doi băieți din SUA și o fată din Franța (nu aveau probleme de sănătate);
  • Unii medici avertizează că România e în zona maximă de risc pandemic, alături de SUA, Suedia și Marea Britanie;
  1. Anularea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului este și propunerea Institutul pentru Calitatea Vieții, a sindicatelor și a unor foști miniștri ai educației”, se arată în scrisoarea deschisă.
Citeste și:  Brașovul continuă să strălucească sub magia sărbătorilor de iarnă până pe 7 ianuarie

De asemenea, AGIR propune organizarea unei licitații pentru înfiinţarea Bibliotecii Şcolare Virtuale şi a Platformei şcolare de e-learning prevăzute de de art. 70 din legea educației.

18 thoughts on “ULTIMĂ ORĂ. Scrisoare ‘explozivă’ către Iohannis, Orban și Anisie: se cere renunțarea la Evaluarea Națională și Bacalaureat

  1. Media de admitere la liceu se poate face și ca media anilor de studiu (clasele v-vlll) ,sau media la limba română și matematică , clasele v-vlll.

  2. O posibilă soluție o reprezintă media materiilor de examen. In general, profesorii care predau aceste materii sunt preocupați de o evaluare obiectivă, ținând cont de multe criterii, teste frecvente, teze etc. De cele mai multe ori există concordanță între mediile elevilor si notele de la evaluarea națională. Nu sunt mai obiective aceste rezultate, obținute de-a lungul a 1 sau 4 ani, decat rezultatele obținute sub stresul fulminant al zilelor de examen?

  3. Sustin pentru anularea examenelor ca sant multe riscuri si este descriminare ca cei de la facultate nu mai dau examene.

  4. Exagerare!!!! Doctoratul nu se sustine on Line, publicatiile …..sunt impiedicate de virus!!…da numere neemise cand ai nevoie sa dovedesti ça ai publicat….Ar fi Logic sa nu mai tratam pacientii de COVID….IATA ça NU AM murit cat am tratat COVIZI si nici nu ne-am imbolnavit contaminati de la pacienti diagnosticati decat f f putini….am respectat regulile, sunt Medic ATI!!!!
    E normal sa ne intoarcem la scoala! La cursuri! La examene….nu putem ramane acasa…..intr-o deformare….Izolarea a fost o solutie de evitarea propagarii in masa!!

  5. Sunt de acord cu renuntarea la examene .Mi se pare un factor de stres in plus si o tensiune nejustificata pentru elevi,parinti ,profesori.

  6. Consider cu toata increderea ca este o decizie bună,deoarece admosfera nu va fi de examen,ci de teamă si frică impotriva acestui virus!Copiii noştrii nu sunt cobai,sa se ia măsuri de preventie pentru toti copiii la fel!!Nu unii da,altii nu,examenele pot fi sustinute si in alt mod mai sanătos!

  7. Aveți perfectă dreptate!Am o prețuire pentru echilibrul, rațiunea și curajul dumneavoastră. Propunerile sunt pertinente și au în prim-plan sănătatea națională.

  8. Nimeni nu i-a întrebat nici măcar o clipă pe elevi prin ce trec și nimeni nu ne-a întrebat ce ne dorim si ce credem că este mai bine pentru noi. Luați niște decizii care conțin niște lipsuri uriașe de logică, niște alegeri pe care nici voi nu știți să le justificați. Să mai zic că este inutil că alegeți să puneți câte 10 elevi la examen într-o clasă? Nu ajută cu nimic întrucât vom veni împreună la examen, vom sta împreună pe drum în mașini, în mijloacele de transport în comun și vom face contact unii cu alții înainte ca voi să ne distanțați în mod inutil. Sunt țări care pot face atâtea și pot lua decizii inteligente pentru că ei pun în funcții înalte oameni mai competenți care iau în calcul mult mai multe aspecte. Unde va fi corectitudinea dacă vor exista elevi care se îmbolnăvesc și nu pot participa la examen? Cine e de vină? Noi sau voi, cei care ne obligați să ne expunem contrar a tot ce ne dorim?
    Ați anulat probele orale ale examenului de bacalaureat și nu puteți renunța și la cele scrise. De ce? Pentru că sunteți imbecili. Materia constă oricum în cunoștințe precare de care nu vom mai avea nevoie tot restul vieții noastre. Întreaga noastră experiență din ultimii 12 ani se rezumă la cunoștințe de care nu ne vom folosi niciodată și pe care le vom uita imediat după aceste examene. Puține sunt orele din care am învățat ceva memorabil și puțini sunt profesorii care au marcat cumva cu adevărat un loc în inima și în mintea mea iar cele mai frumoase lecții nu au fost cele din programă, nu au fost cele din carte, ci au fost lecțiile de viață date de niște profesori ce au încercat împreună cu noi să se opună sistemului robotic și bolnav pe care ni-l impuneți iar pe acești profesori probabil că nu o să îi uit toată viața. Cel mai trist este că am întâlnit doar șase astfel de profesori în 12 ani de școală iar asta cred că spune ceva.
    Spuneți că avem prea mulți analfabeți funcționali în țară dar cine i-a trecut 12 ani de zile pe aceștia ? Suntem noi de vină pentru deciziile greșite pe care le-ați luat în momentul în care ați permis să intre în învățământ atâția profesori incompetenți, ei înșiși fiind analfabeți? Profesori care au trecut ani de zile elevii pe ochi frumoși…
    Dezorganizarea din țara asta, privind toate domeniile a întrecut demult măsura. Să nu mai zic și de eroarea de a obliga atâția elevi să învețe atâtea materii, elevi talentați și mult mai inteligenți decât mulți dintre profesorii pe care i-am cunoscut, elevi care sunt atât de buni în alte domenii și care au pasiuni si care s-au născut cu un talent pe care nu îl pot arăta într-o lume cu gândire îngustă în care ești obligat să participi la ore de științe, fizică și literatură universal, elevi cărora le tăiați aripile.
    Până că și elevii de la profile bazate pe matematică sunt obligați să facă română iar elevii cu profil bazat pe română sunt obligați să facă doi ani de fizică, matematică și chimie. Sunteți atât de dezorganizați și ne țineți într-un stres continuu pentru că sunteți incapabili să vă decideți odată pentru totdeauna în privința unor decizii pe care mulți le-au luat deja.
    Am învățat patru ani de zile și am participat la fiecare oră ca să mă faceți să ajung la concluzia că am venit degeaba atâta timp la liceu ca acum să vă bateți joc de noi, de calmul și de starea noastră emoțională, ca acum să îmi pară rău că au fost niște ani pierduți. Dacă și foștii miniștrii ai educației și consiliul profesoral și cel al elevilor cer același lucru, de ce doamna Monica Anisie nu ține cont de părerile noastre? Am o curiozitate: câți dintre cei care ne conduc ar fi capabili să ia examenul de bacalaureat? Cred că rezultatele ar lăsa de dorit.
    Mi-e rușine că astfel de oameni sunt in funcțiile mari ale acestei țări. Mi-e rușine că vă e frică de analfabeții din această țară când tocmai ei sunt cei care ne conduc și mi-e rușine că am cunoscut adolescenți, elevi care sunt mai înțelepți decât mulți dintre adulți și care trebuie să își ascundă inteligența și răspunsurile pertinente în fața unor profesori frustrați care se presupune că trebuie să ne învețe ceva…patetic!
    Pentru profesorii care ne susțin în această perioadă, cărora le pasă de noi, pentru părinții deschiși la minte și pentru toți adulții care sunt în aceeași barcă cu noi, tot respectul! Restul? Sunteți jalnici! Rămâneți cu deciziile, cu examenele și cu gândirile pe care le aveți și pe care vi le puteți băga în același loc de unde au ieșit.

  9. Buna ziua! Consider ca aceasta propunere este cea mai buna de pana acum, CU ARGUMENTE SOLIDE! Sunt eleva in clasa a 12-a și sunt nevoită sa stau timp de 3 ore, 3 zile, lipita de scaun, in momentul când voi susține Bacul, de ce? Pentru ca in loc sa Ma concentrez pe subiecte, ma gandesc ca POT LUA VIRUSUL și credeți-ma, nu ma intereseaza atat de mult de mine, cat Ma intereseaza de mama mea. Are 51 de ani… dacă doamne fereste se va îmbolnăvi? Ați lasa un copil sa trăiască cu frica aceasta? Nimeni nu se gândește la noi! ACESTE DECIZII LE IAU OAMENII CARE NU SUNT IN SITUATIA NOASTA, NIMENI NU NE INTELEGE!

  10. Am 72 de ani , am un nepot in cl.VIII-a , fica mea si majoritatea parintilor din clasa refuza sa-i lase sa mearga la Scoala in iunie pe copii , ptr. mai multe motive reale si foarte serioase pe care Dvs. nu lea-ti luat in considerare cand a-ti stabilit ex. de capacitate . 1. Daca in acele zile mai multi copii si profesori se contamineaza ne mai reusind participarea la examen si pierderea anului scolar cine raspunde ? 2. Daca unul dintre copii in urma contaminarii decedeaza cine raspunde ? Acestea sunt intrebari la care Dvs. trebuie sa raspundeti concret !!! Apoi va spun ca sustin impreuna cu mai multi bunici si parinti scrisoarea deschisa pentru renuntarea la Evaluarea nationala si Bacalaureatului in acest an ptr. siguranta copiilor nostri !!
    Cu stima si ingrijorare Doru Bolosin !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.