Ultimul troleibuz Solaris pentru RATBV a ajuns la Brașov

Astăzi a ajuns în garajul operatorului de transport RATBV ultimul troleibuz Solaris din cele 26 contractate anul trecut. Acest lot face parte din contractul de finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Regional 2014-2020, urmare a proiectului “Achiziţia de mijloace de transport public – troleibuze”, depus de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) în parteneriat cu Municipiul Brașov.

Valoarea achiziției a fost de peste 92 milioane lei inclusiv TVA, din care 2% reprezintă contribuția municipalității și 98% fonduri nerambursabile.

Cele 26 de troleibuze sunt model „Solaris Trollino 18“, articulate, cu lungimea de 18 metri și au o capacitate de 137 de călători, dintre care 40 pe scaune. Ele sunt dotate cu sistem de informare a pasagerilor cu tracking GPS și anunțarea stației următoare, două unități de aer condiționat pentru pasageri și una pentru șofer, două display-uri pentru anunțuri și reclame, patru validatoare, prize USB pentru încărcarea telefoanelor și altor dispozitive mobile, wifi.

Vehiculele sunt dotate cu acumulator, care oferă o autonomie de minimum 5 kilometri în lipsa contactului cu linia de electricitate, lucru ce le permite să folosească energia din baterii în zonele în care nu există rețeaua electrică necesară. Troleibuzele oferă accesibilitate persoanelor cu handicap locomotor, prin înclinare laterală (spre dreapta) cu o diferență de nivel de 7 centimetri. Articulația este controlată electronic, iar sistemul de propulsie este furnizat de Skoda, motorul având minimum 240 kW (aproximativ 320 cai putere). Viteza maximă a fiecărui troleibuz poate fi de 75 km/h, dar fiecare vehicul are un limitator de viteză ajustabil (ASL), astfel încât să nu depășească viteza de 55 km/h.

,,Astăzi a ajuns și ultimul troleibuz Solaris, conform contractului pe care îl avem cu firma poloneză, astfel că, de sâmbătă, vom avea troleibuze și pe linia 6. Cred că este prima dată, după câțiva zeci de ani, când avem, din nou, troleibuze și pe această linie. Celelalte troleibuze circulă pe liniile 1, 2 și 31. Faptul că începem să avem din ce în ce mai multe autovehicule complet ecologice, cu zero emisii poluante, înseamnă un pas important pentru transformarea transportului în comun în principalul sistem de transport din municipiul Brașov, care să înlocuiască, sper, autoturismul personal. În luna august vom avea licitațiile pentru celelalte 25 de troleibuze și 10 autobuze hibrid-electrice, de asemenea achiziționate cu finanțare nerambursabilă de 98% de la UE și suntem în grafic cu livrările celor 60 de autobuze electrice SOR. Până la sfârșitul anului 2021 vom avea un Brașov al transportului de calitate și prietenos cu mediul. Tot ce mai trebuie să facem este să lăsăm mașinile acasă și să ne urcăm în aceste troleibuze și autobuze, care asigură condiții foarte bune, poluare redusă și costuri mai mici ”, a declarat reprezentantul Primăriei Brașov.

Citeste și:  România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale

Traseele pe care circulă troleibuze:

În acest moment troleibuzele Solaris circulă pe liniile 1 (Triaj-Livada Poștei), lina 2 (Tractorul-Livada Poștei), linia 31 (Valea Cetății – Livada Poștei).

Începând de sâmbătă, 1 august, și linia 6 (Saturn-Livada Poștei) va fi deservită de troleibuze, iar după punerea în circulație a tuturor troleibuzelor (care se va face după montarea validatoarelor și înmatricularea vehiculelor), și linia 6 va fi complet electrică.

Troleibuzele Solaris sunt dotate cu baterii pentru zonele în care nu există rețea electrică, astfel că acestea se încadrează în categoria ZEV (Zero Emission Vehicle).

Situația achizițiilor mijloacelor de transport ecologice:

Troleibuze Solaris

– 26 de troleibuze de 18 metri lungime, produse de firma poloneză Solaris Bus & Coach, cu motorizare Skoda;

Citeste și:  Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România face apel la instituţiile statului să ia măsuri de protejare a activităţii jurnaliştilor

– au fost livrate toate troleibuzele până în data de 28 iulie;

– troleibuzele circulă pe liniile 1, 2, 6, 31;

– contractul a fost semnat în data de 1 iulie 2019;

– valoarea achiziției: 92,8 milioane de lei;

– finanțare 98% nerambursabilă prin POR 2014-2020, urmare a proiectului “Achiziţia de mijloace de transport public – troleibuze” depus de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) în parteneriat cu Municipiul Brașov.

Autobuze electrice SOR

– 32 de autobuze electrice de 12 metri lungime, produse de firma cehă SOR;

– au fost livrate 11;

– autobuzele vor circula pe traseele: 9, 15, 22, 23B, 29, 32, 34, 36, 53;

– contractul a fost semnat în data de 29 iulie 2019;

– termen de livrare: ultimul autobuz va fi livrat cel târziu în ianuarie 2021;

– valoarea achiziției: 75,6 milioane de lei;

– finanțare nerambursabilă 80%, obținută de la Agenția Fondului pentru Mediu.

Autobuze electrice SOR

– 20 de autobuze electrice, din care 10 cu lungimea de 12 metri și 10 cu lungimea de 8 metri, produse de firma cehă SOR;

– autobuzele vor circula pe traseele: 2B, 21, 35, 50, 51, 52;

– contractul a fost semnat în data de 25 mai 2020;

– termen de livrare: primele două autobuze, de 8 metri lungime, vor fi livrate maxim în februarie 2021, iar până la sfârșitul anului viitor vor fi livrate toate cele 20 de autobuze;

– valoarea achiziției: 48 de milioane de lei;

– finanțare nerambursabilă 80% obținută de la Agenția Fondului pentru Mediu.

Autobuze electrice SOR

– 8 autobuze electrice, cu lungimea de 12 metri, produse de firma cehă SOR;

Citeste și:  170 kg de articole pirotehnice, confiscate de către polițiștii brașoveni

– autobuzele vor circula pe traseele: 4 și 16;

– contractul a fost semnat în data de 20 iulie 2020;

– termen de livrare: ultimul autobuz va fi livrat cel târziu în iulie 2021;

– valoarea achiziției: 22,2 milioane de lei;

– finanțare 98% nerambursabilă, prin  Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, în cadrul parteneriatului format dintre Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei în calitate de lider de parteneriat şi Unitatea Administrativ Teritoriala Municipiul Braşov.

Troleibuze

– 25 de troleibuze de 18 metri lungime;

– licitația a fost lansată luna aceasta, termenul de depunere a ofertelor este 14 august 2020;

– troleibuzele vor circula pe liniile 3, 7, 8, 10, 33;

– valoarea estimată a achiziției: 63 de milioane de lei;

– finanțare 98% nerambursabilă, prin proiectul ,,Achiziția de mijloace de transport moderne”, Programul Operațional Regional, Axa Prioritară 4 a Programului REGIO 2014-2020, Obiectiv Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Autobuze electric-hibrid

– 10 autobuze electric-hibrid, cu lungimea de 12 metri;

– licitația a fost lansată luna aceasta, termenul de depunere a ofertelor este 28 august 2020;

– autobuzele vor circula pe liniile 25, 28 și 41;

– valoare estimată a achiziției: 13,4 milioane de lei;

– finanțare 98% nerambursabilă prin proiectului ,,Achiziția de mijloace de transport moderne”, Programul Operațional Regional, Axa Prioritară 4 a Programului REGIO 2014-2020, Obiectiv Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Autobuze electrice

– 12 autobuze electrice cu lungimea de 18 metri;

– autobuzele vor circula pe linia 5;

– finanțare 98% nerambursabilă, prin  Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, în cadrul parteneriatului format dintre Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, în calitate de lider de parteneriat, şi Unitatea Administrativ Teritoriala Municipiul Braşov;

– procedura de licitație a fost reluată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.