Un băiețel de 3 ani, născut cu o malformație rară, a fost tratat la un spital privat din Brașov

Intervenție chirurgicală reușită în cadrul Spitalului Regina Maria Brașov, pentru un băiețel de 3 ani, născut cu ambiguitate sexuală și hipospadias sever. Ambiguitatea sexuală reprezintă o condiție medicală rară, în care organele sexuale externe ale unui nou-născut nu par a fi în mod clar feminine sau masculine: copilul poate avea caracteristici ale ambelor sexe sau organe genitale externe care sunt fie incomplet dezvoltate, fie care nu se potrivesc cu cele interne sau cu sexul genetic.  

Denis are 3 ani și s-a născut cu o formă rară de malformație congenitală. Complexitatea cazului a determinat nenumărați medici să descurajeze familia în a decurge la o intervenție chirurgicală. Părinții lui Denis însă nu au renunțat și s-au programat pentru o consultație la Dr. Dan Cristea, medic chirurg pediatru cu pregătire amplă în tratarea malformațiilor congenitale.

Pentru operația lui Denis, medicul a decurs la una dintre cele mai moderne tehnici folosite la nivel internațional, care presupune reconstrucția uretrei, cu rate scăzute de complicații și rezultate cosmetice excelente.

„Denis s-a născut cu o malformație congenitală. Încă de la naștere am știut despre complexitatea afecțiunii de care suferă copilul nostru – hipospadias sever – și am fost foarte speriați. Am mers la mulți medici din numeroase spitale și Denis a făcut multe analize genetice și endocrinologice. În urma acestor investigații medicale, niciun medic nu ne-a încurajat să facem intervenția chirurgicală, pentru că era un caz foarte complex”, a declarat mama băiatului.

Citeste și:  Lansarea volumelor „Lebăda neagră de pe Balaton” și „Lebăda neagră de pe Bosfor”, coordonate de Romeo Couți, la Librăria „Șt. O. Iosif” din Brașov

Testiculele necoborâte în scrot, cunoscute sub denumirea medicală de criptorhidism și hipospadiasul  sunt considerate două dintre cele mai frecvente malformații genitale care apar la băieți. În jur de 3% dintre băieții născuți la termen se nasc cu testicul necoborât în scrot, procentul fiind mai mare – 30% – în cazul nou-născuților prematuri sau cu greutate mică la naștere.

„Atunci când l-am cunoscut pe Denis, mi-am dat seama încă de la primul consult de complexitatea cazului medical. Copilul, care avea aproape 3 ani, suferea de o malformație congenitală în cea mai serioasă formă – hipospadias penoscrotal cu testicule necoborâte bilateral, cu ambiguitate sexuală (intersex). Deși este un caz extrem de complex, partea bună a fost că Denis nu fusese operat niciodată. Accentuez acest aspect, deoarece lipsa de operații anterioare înseamnă lipsa de cicatrici, iar acest aspect contribuie majoritar la șansele de reușită ale intervenției pentru corecția hipospadiasului”, a subliniat Dr. Dan Cristea.

Citeste și:  Lucrările pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase din Brașov, gata de start

Una dintre formele cele mai severe de hipospadias este cea în care orificiul uretrei este localizat proximal, la rădăcina penisului, la locul de unire cu scrotul. Se numește hipospadias penoscrotal și se caracterizează prin prezența unei plăci uretrale puțin dezvoltate (uretra netubularizată), ceea ce crește gradul de complexitate a operației de reparare a acestui defect, deoarece necesită o reconstrucție mai extinsă a penisului.

În cazul lui Denis, a fost folosită tehnica Snodgrass, popularizată de Prof. Dr. Warren T. Snodgrass din Statele Unite, care a revoluționat intervențiile chirurgicale în domeniu. Din cele peste 300 de soluții chirurgicale pentru repararea hipospadiasului, aceasta reprezintă cea mai modernă tehnică pentru reconstrucția uretrei, cu rate scăzute de complicații și rezultate cosmetice excelente. Dr. Cristea s-a specializat în tehnica Snodgrasss în cadrul unor cursuri de urologie pediatrică susținute de Prof. Dr. Snodgrass în numeroase clinici europene.

Citeste și:  RATBV introduce temporar linia 97

„Denis a trecut cu succes de prima intervenție chirurgicală, cea esențială, care conduce întreg parcursul de tratare a hipospadiasului. Tehnica pe care am folosit-o în acest caz este Snodgrass și presupune reconstrucția uretrei (ureteroplastie) prin incizia mediană a plăcii uretrale. Pentru corectarea integrală a malformațiilor congenitale, va mai fi nevoie de încă două operații, de data aceasta considerate intervenții uzuale, fără riscuri majore, cu o rată mare de succes, care se vor efectua la interval de 6 luni, respectiv un an”, a explicat Dr. Cristea, vorbind despre planul operator de rezolvare a tulburării de dezvoltare sexuală în cazul lui Denis.  În cadrul următoarei intervenții, vor fi coborâte testiculele, iar în cadrul ultimei operații, se va efectua corecția chirurgicală a scrotului, alături de alte corecții cosmetice ale intervenției reconstructive principale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.