Rază de speranţă pentru crescătorii de animale. După ce ani de zile ciobanii au aruncat lâna oilor pe câmp pentru că nu aveau cui să o vândă, acum au o variantă avantajoasă dezvoltată de antreprenori cu iniţiativă. Un braşovean din localitatea Ucea de Jos transformă lâna în îngrăşământ agricol. Producătorul este deja asaltat de telefoane ale fermierilor care vor să-i vândă materie primă, notează știrile TVR.
Sorin Braga a lucrat timp de 20 de ani în vestul Europei, dar a decis să se întoarcă acasă şi să-şi investească banii economisiţi într-o afacere mai puţin obişnuită. După ce s-a informat pe internet, a găsit o idee prin care să valorifice lâna disponibilă la crescătorii de oi din România. A studiat modul prin care lâna poate fi transformată în îngrăşământ şi a adus din Germania un utilaj special. După care a cumpărat materie primă şi a pornit producţia.
Pe lângă fertilizarea culturilor, îngrăşământul din lână are avantajul că menţine umiditatea solului chiar şi în condiţii de secetă severă, cum a fost în această vară, în unele regiuni.
Pentru a-i convinge pe clienţi de eficacitatea îngrăşământului din lână de oaie, antreprenorul a trimis produsul la analize chimice, în Germania. Rezultatele au arătat că lâna conţine mult azot, potasiu şi fosfor, dar şi alte elemente nutritive.
Specialiştii germani i-au spus cum să folosească îngrăşământul, în funcţie de specia plantei.
Ca să fie sigur de rezultate a testat produsul în propria gradină. Deocamdată, antreprenorul e asaltat cu oferte de către fermierii care vor să-i vândă lâna. Alţii sunt dispuşi chiar să o ofere gratis.
Şi fermierii din alte judeţe ar putea beneficia de pe urma antreprenorului braşovean. În Sibiu, ciobanii vând lâna la preţuri derizorii.
Până acum, braşoveanul a investit în afacere 50 de mii de euro şi vrea să folosească profitul pentru extinderea liniei de producţie.
Atât el cât şi crescătorii de animale speră să primească sprijin guvernamental pentru ca fermierii să nu mai fie nevoiţi să arunce lâna pe câmp, sau să o distrugă, aşa cum făceau până acum.
Sursa, TVR