Un pas european înainte pentru România: Institutul Național de Administrație din România se alătură Institutului European de Administrație Publică

În marja Reuniunii Consiliului Guvernatorilor Institutului European de Administrație Publică (EIPA), desfășurată la Luxembourg, în perioada 27-28 iunie 2024, Ioana Roxana Melenciuc, președinta Institutului Național de Administrație (INA), și Marco Ongaro, directorul general al EIPA, au semnat un acord de cooperare important între cele două instituții. Acest acord marchează un pas înainte în consolidarea cooperării internaționale și în creșterea calității serviciilor publice în Europa. INA și EIPA sunt dedicate misiunii lor comune de a sprijini și dezvolta funcționarii publici pentru a răspunde eficient provocărilor actuale și viitoare.

Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan, Secretar de Stat și președintă INA, a precizat: ”INA este acum un membru oficial al boardului EIPA și, prin această afiliere, va lucra și mai îndeaproape cu instituțiile europene și cu alte institute specializate în domeniul formării și al cercetării la nivelul UE. Plusvaloarea în domeniul formării este adusă și prin participare și cooperare. Săptămâna aceasta, România, prin INA, a făcut un alt pas înainte pe drumul său european. Pe această cale doresc să mulțumesc și Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru susținerea acestui demers important pentru parcursul nostru european.”

Marco Ongaro, Director General EIPA, a declarat: ”Ne propunem ca toate statele membre ale UE să fie reprezentate în cadrul EIPA. Aderarea României consolidează rețeaua noastră paneuropeană și ne permite să creștem capacitatea administrațiilor publice de pe întreg continentul. Îmbunătățirea cooperării atât cu membrii actuali, cât și cu cei aspiranți ai UE, precum și între aceștia, înseamnă că un număr tot mai mare de funcționari publici pot învăța și se pot dezvolta cu ajutorul serviciilor noastre, în beneficiul comun al Europei și al tuturor membrilor săi.”

INA este dedicat formării și dezvoltării profesionale a funcționarilor publici din România. Prin acest parteneriat strategic cu EIPA, INA își reafirmă angajamentul de a oferi formări de înaltă calitate și de a contribui la consolidarea administrației publice din România și din Europa.

Citeste și:  Programul Festivalului Monodramei Independente 2024 | Centrul Cultural Reduta, între 11-13 octombrie

EIPA, înființată în 1981, la Maastricht (Olanda), oferă programe de învățare și dezvoltare, asistență tehnică și cercetare comparativă pentru a dezvolta capacitățile funcționarilor publici în gestionarea afacerilor europene. EIPA are sediul central în Maastricht și un birou în Luxembourg. Anual, mai mult de 10.000 de funcționari publici din instituțiile, organismele și agențiile UE, precum și din administrațiile publice naționale, participă la activitățile desfășurate de Institut, rezultând un total de peste 15.000 de zile de activități pe an. Institutul este susținut de statele membre ale UE, precum și de Comisia Europeană, prin programul Erasmus+.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.