Conform ultimelor date INS, un român din 5 are peste 65 de ani – o cifră destul de semnificativă dacă ne uităm peste cum arăta proporția în trecut. În 1950, pensionarii reprezentau doar puțin peste 7 procente din populația României. Acum, ne apropiem destul de mult de 20%, iar viitorul nu sună tocmai strălucit, informează Televiziunea Română.
Specialiștii estimează că în următorii 25 de ani, cei care ies la pensie vor reprezenta aproape 30% din populație. Chiar și acum, cu cele 20 de procente, țara noastră intră în categoria societăților îmbătrânite.
Această situație ar trebui să ne facă să tragem un semnal de alarmă și să găsim variante pentru a nu ajunge în impas economic. În ritmul acesta, Executivul va fi nevoit să aloce din ce în ce mai multe resurse atât pentru îngrijiri medicale, cât și pentru pensii. Pe scurt: cei care ne conduc ar trebui să se uite mai mult către tinerii care părăsesc țara, mai ales că în ultima perioadă a avut loc ceea ce specialiștii au numit “exodul creierelor”.
Un alt lucru alarmant este lipsa de bani puși deoparte de români. Dacă eliminăm milionarii în lei, restul populației abia dacă are 2000 de euro puși la saltea, astfel, polarizarea e de unu la 100.
Prin urmare, nu putem să nu ne întrebăm ce rămâne de făcut? Guvernul dezbate această problemă ceva mai des în ultimele luni, dar momentan, nu este nimic concret. Însă, poate nu ar fi rău să ne uităm peste ce au făcut alte țări care se confruntă cu astfel de provocări. De exemplu, Danemarca folosește un website pentru a ajuta cetățenii să-și planifice pensiile. Olanda are un sistem de pensii hibrid. Experții susțin că astfel de modele ar putea oferi soluții și pentru țara noastră.
Sursa, Știrile TVR