Un sfert dintre pacienții cu leziuni cerebrale severe sunt conștienți, contrar așteptărilor: Descoperirile unui nou studiu medical

Un studiu internațional publicat în The New England Journal of Medicine a descoperit că cel puțin un sfert dintre persoanele cu leziuni cerebrale severe, care aparent nu pot răspunde fizic la comenzi, sunt de fapt conștiente.

Deși acești pacienți nu au reușit să execute comenzi fizice, cum ar fi ridicarea degetului mare, atunci când li s-a cerut să își imagineze mișcarea, au prezentat activitate cerebrală repetată. „Acesta este unul dintre cele mai importante studii în domeniul comei și al altor tulburări ale conștiinței”, a declarat Daniel Kondziella, neurolog la Rigshospitalet din Copenhaga, intervievat de revista Nature, conform Rador Radio România.

Studiul, coordonat de Nicholas Schiff, neurolog la Weill Cornell Medicine din New York, sugerează că un număr semnificativ de persoane cu leziuni cerebrale aparent nereceptive ar putea fi conștiente de mediul înconjurător și ar putea chiar utiliza interfețele creier-computer (BCI) pentru a comunica. BCI-urile sunt dispozitive care captează activitatea creierului și o traduc în comenzi pentru a controla dispozitive externe, cum ar fi un cursor de computer. Schiff subliniază necesitatea de a identifica și ajuta aceste persoane.

Studiul a implicat 353 de pacienți cu leziuni cerebrale provocate de traume, atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale, dintre care 241 nu au răspuns la testele fizice standard, însă au prezentat activitate cerebrală semnificativă în timpul scanărilor EEG și fMRI. Acest fenomen, cunoscut sub denumirea de disociere cognitiv-motorie, a fost observat la aproximativ 25% dintre pacienții care nu au răspuns fizic. Studiul subliniază importanța identificării pacienților conștienți, dar aparent nereceptivi, pentru a le oferi îngrijiri adecvate și posibilități de recuperare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.