Proiectul este implementat prin intermediul unei finanțări nerambursabile acordate prin Regio-Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4E: Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare, Obiectivul specific 4.1: Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.
Unitatea administrativ teritorială Municipiul Brașov, ca beneficiar, a încheiat un contract de finanțare cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în calitate de Autoritate de Management și cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional la nivelul Regiunii Centru, având ca obiect crearea unei infrastructuri pentru transportul public și dezvoltarea unui sistem care să încurajeze cetățenii și turiștii să folosească transportul public în defavoarea transportului privat cu vehicule personale ca mijloc de deplasare urbană. Prin creșterea atractivității sistemului public se urmărește descurajarea utilizării autoturismului propriu pentru deplasările urbane și scăderea nivelului de congestie și poluare chimică/fonică generate de transportul privat. Astfel, se estimează că proiectul va genera o scădere a emisiilor de CO2 precum și a altor emisii de NOx, PM10, etc. Terminalul de transport urban de la Gara Brașov va facilita, prin intermediul celor 12 peroane, accesul navetiștilor și turiștilor la cele mai importante puncte de interes din Brașov, pe de o parte, respectiv accesul locuitorilor din toate cartierele municipiului la transportul feroviar (Gara Brașov) și cel intrajudețean (Autogara nr.1), pe de altă parte.
Proiectul s-a derulat în Municipiul Brașov, în perioada 08.05.2020 – 31.07.2024.
Valoarea totală a proiectului este de 21.329.513,02 lei din care 98% din valoarea totală eligibilă reprezintă finanțare nerambursabilă, în sumă de 14.006.431,66 lei, iar 2% în valoare de 285.845,56 lei reprezintă cofinanțare eligibilă a beneficiarului.
Valoarea neeligibilă a cheltuielilor este de 7.037.235,8 lei și va fi suportată din bugetul local al Municipiului Brașov.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă reducerea emisiilor GES în Municipiul Braşov prin încurajarea schimbării modale de la transportul auto privat la transportul public.
Rezultatele așteptate în urma implementării proiectului:
1. Construirea unui terminal de transport public pe o suprafață de 6.597 mp cu 12 peroane pentru autobuze și spații destinate pasagerilor;
2. Creșterea numărului de pasageri transportați în cadrul sistemului de transport public de călători;
3. Scăderea estimată a utilizării transportului privat cu autoturisme în zona obiectivului;
4. Reducerea anuală estimată a gazelor cu efect de seră cu 0,79, în primul an de implementare a proiectului.
Pentru detalii suplimentare: d-na Mihaela Gal – Manager de proiect, Telefon: +40 268 405.000, E-mail: mihaela.gal@brasovcity.ro.