USR propune lege prin care universitățile să asigure 75% din locurile pentru stagii de practică studenților

Universitățile vor trebui să asigure un număr mai mare de locuri pentru stagiile de practică ale studenților, conform unui proiect de lege propus de parlamentarii USR Silvia Dinică, Andrei Miftode și Irineu Darău. Proiectul prevede ca instituțiile de învățământ superior să fie obligate să ofere cel puțin 75% din locurile necesare pentru aceste stagii. În prezent, legea educației superioare impune universităților să asigure doar 50% din locurile de practică, deși stagiile sunt obligatorii pentru studenți, transmite News.ro.

„Primăvara aceasta am organizat un program de practică la Parlament pentru 120 de studenți, iar mulți dintre ei mi-au spus că le-a fost foarte dificil să găsească locuri de practică pe cont propriu. Unii aveau chiar restanțe la practică din primul an, fie pentru că nu au găsit o firmă dispusă să-i primească, fie pentru că practica nu era recunoscută ca fiind în domeniul lor de studiu”, a declarat senatoarea USR Silvia Dinică.

Citeste și:  Se dă startul înscrierilor pentru furnizorii de formare profesională care doresc să participe la programul Start-Up Nation 2024

Conform legii actuale, deși practica este obligatorie, universitățile nu au responsabilitatea de a oferi decât jumătate din locurile necesare. „Studenții nu trebuie lăsați pe cont propriu, iar universitățile trebuie să ridice standardele. Vrem să ne asigurăm că mai mulți studenți dobândesc experiență practică, facilitându-le astfel integrarea pe piața muncii. În plus, dorim să stimulăm practica în cercetare, pentru a îmbunătăți implicarea studenților în acest domeniu”, a adăugat senatorul USR Irineu Darău.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, ca 10% din locurile de practică să fie alocate domeniului cercetării, fie în universități, fie în institute de cercetare partenere. România are cea mai mică pondere a cercetătorilor din forța de muncă din UE, doar 0,43%, comparativ cu media europeană de 1,55%, potrivit unui studiu Eurostat.

Citeste și:  Premii în valoare de 2.000 și 5.000 de lei pentru fiecare absolvent care a obținut media 10 la examenele naționale din 2024

„Am propus ca o parte din locurile de practică să fie dedicate cercetării, fie în cadrul universităților, fie în institute de cercetare partenere. România are un procent foarte mic de cercetători, iar cercetarea, deși finanțată, este încă prea puțin vizibilă și nu contribuie suficient la formarea studenților”, a explicat deputatul USR Andrei Miftode.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.