Viața fără droguri, informații utile părinților

Consumul de droguri, prin efectele sale devastatoare directe și indirecte și prin repeziciunea cu care se propagă, reprezintă o provocare majoră cu care se confruntă mai ales adolescenții și tinerii. Și asta datorită faptului că aceștia sunt mult mai deschiși la experiențe noi, mai permeabili în adoptarea unor comportamente de risc, datorită informațiilor insuficiente, periculoase.

Pentru a se reuși diminuarea consumului este imperios necesară o informare corectă în rândul părinților și tinerilor cu privire la consumul și efectele acestora.

Vreți să aveți un copil sănătos care să nu consume droguri? Mulţi părinţi au dificultăţi în a recunoaşte consumul imediat de droguri, mai ales că multe din semnele şi simptomele care apar în cazul consumului de substanţe interzise, sunt perfect normale la adolescenţi.

Citeste și:  Literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei vor fi luminate în portocaliu, astăzi, pentru a marca Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor

Dacă:

  • ați observat schimbări recente în comportamentul sau personalitatea copilului dvs.;
  • este retras, se enervează ușor, este neliniștit, apatic;
  • apar schimbări ale obiceiurilor alimentare;
  • îşi neglijează igiena, aspectul fizic;
  • și-a pierdut interesul pentru activități de care obișnuia să se bucure;
  • și-a schimbat cercul de prieteni;
  • are probleme financiare sau probleme cu legea.

Ceva nu este în regulă, luați imediat măsuri, arătați-i că vă pasă și adoptați o atitudine adecvată! Comunicați cu el și faceți-l să se simtă responsabil. Ajutați-l să facă alegeri sănătoase înlocuind substanțele interzise cu activități sportive, diete alimentare echilibrate etc., și convingeți-l să plece din „grupul de prieteni” care-l pot influența.

Citeste și:  Braşov: Patru bărbaţi, sancţionaţi după ce şi-au fotografiat buletinul de vot

ATENȚIE!

Există tendința în rândul consumatorilor de a nega sau cel puțin de a minimiza prezența problemelor. În acest caz, una din frazele cele mai repetate este: ” eu dețin controlul”, ”pot să mă las oricând”, ”eu nu voi fi dependent”, ignorând prezența unor probleme evidente.

Dacă ați sesizat astfel de probleme legate de consumul de substanțe, vă puteți adresa reprezentanților Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Brașov care oferă sprijin de specialitate, servicii gratuite și cu asigurarea confidențialității, iar în cazul în care doriți să sesizați Poliția despre săvârșirea unei infracțiuni de trafic de droguri sunați la 112.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.