Câteva străzi din zona Prodlacta au fost înțesate de echipaje de poliție și poliție locală, pentru a-i proteja pe cetățeni de ,,norul de amoniac” provenit de la fabrica de lapte Prodlacta. A fost vorba de un exercițiu de intervenție și alarmare organizat de Comitetul Local pentru Situații de Urgență, prin intermediul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență.
Scenariul prevedea un incident pornit de la sistemul de etanșare de la compresorul de amoniac al fabricii, care a produs o eliberare de amoniac în atmosferă și a produs un nor toxic.
Odată cu anunțarea incidentului, Comitetul Local pentru Situații de Urgență a dispus măsurile necesare pentru a reduce la minimum riscul de intoxicare a celor din zona afectată, inclusiv evacuarea populației, îngrijirea celor câteva victime intoxicate și restricționarea traficului.
„Astăzi am simulat pierderea unei cantități de amoniac, aproximativ 38 de kilograme. În baza unor calcule, au rezultat o rază letală și o rază de intoxicare. Luând în calcul acest lucru am făcut prevenția populației. Măsurile de prevenire a populației sunt să rămână în locuințe, și cei care nu își pot asigura măsurile de prevenire, să fie evacuați. Colaborarea a decurs foarte bine, instituțiile știu să își facă treaba, știu care sunt atribuțiile și rolul lor. Au răspuns foarte bine“, a declarat Emil Pușcașu, șegul SVSU, la finalul exercițiului.
„Există o obligativitate a exercițiilor de prevenție – și este o ocazie foarte bună pentru toate autoritățile să testeze mecanismele de acțiune interinstituțională. De la faza de alertare la faza de mobilizare, faza de informare a populației, toate acestea sunt testate cu prilejul unor astfel de exerciții și cred că este cu atât mai important să avem astfel de acțiuni într-o perioadă care vine după o secvență de crize majore la nivel național și internațional. Avem datoria ca administrație locală și autorități publice să dăm dovadă de bună organizare, de capacitate de mobilizare și de o coordonare foarte bună în cazul unor astfel de exerciții, în preîntâmpinarea unor evenimente reale“, a concluzionat primarul Allen Coliban, președintele CLSU.
În urma unui accident chimic, se formează un nor toxic de amoniac care poate să acţioneze timp de câteva minute sau ore, în funcţie de situaţia meteorologică locală, pe direcţia de deplasare a vântului. Amoniacul este un gaz mai ușor decât aerul, toxic şi coroziv, cu miros înţepător, puternic înnecăcios, iritant pentru piele, ochi, nas, gât şi plămâni.
Iată regulile de comportare care se aplică în situaţia în care aţi fost surpinşi de norul toxic sau aţi auzit comunicatul dat de autorităţile locale pe posturile de radio şi televiziune:
- dacă sunteţi surprinşi în afara locuinţei, părăsiţi imediat zona afectată, mergând perpendicular pe direcţia de deplasare a norului toxic (perpendicular pe direcţia de deplasare a vântului), acoperindu-vă nasul şi gura cu măşti improvizate: batiste umede, prosoape, etc. şi îndreptaţi-vă spre clădirea cea mai aproiată în care vă puteţi adăposti;
- dacă sunteţi surprinşi în locuinţă (birouri, hale, etc), etanşaţi toate uşile şi ferestrele şi rămâneţi într-o cameră cu cât mai puţine uşi şi ferestre. Etanşarea se realizează folosind materiale de tipul: benzi adezive, purfix, bureţi etc;
- persoanele care se izolează vor avea în încăperea respectivă provizii de apă potabilă, alimente, medicamente, aparate radio, oţet pentru pregătirea măştilor improvizate necesare în situaţia în care etanşarea nu a fost bine executată (măștile se fac din batiste, prosoape umezite cu soluţie 50 ml oţet şi 100 ml apă);
- opriţi toate ventilatoarele şi instalaţiile de aer condiţionat; etanşaţi deschiderile de ventilare cu folie de plastic şi bandă adezivă;
- anunţaţi-vă vecinii şi prietenii despre pericolul chimic prin telefon;
- porniţi radiourile şi televizoarele şi fiţi atenţi la anunţurile care se fac;
- nu părăsiţi locul de adăpostire până nu se anunţă că acest lucru este posibil.
- dacă vă găsiţi în maşină în zonele afectate de norul toxic, nu intraţi în panică, fiţi calmi şi conduceţi atent. Închideţi geamurile la maşină, opriţi instalaţia de aer condiţionat şi acoperiţi-vă nasul şi gura cu un prosop sau o batisă umede. Porniţi radioul şi urmaţi instrucţiunile autorităţilor. Respectaţi interdicţiile de circulaţie!
În cazul în care v-ați întoxicat cu amoniac, măsurile de prim-ajutor sunt scoaterea rapidă la aer proaspăt a persoanelor care au inhalat o cantitate mare de gaz. Intoxicaţia acută cu amoniac se manifestă prin senzaţie de asfixiere, accese puternice de tuse, agitaţie, stare de delir, nesiguranţă în mers şi tulburări de circulaţie. Este indicat ca celor intoxicaţi să li se administreze oxigen, să li se dea să inhaleze vapori de acid acetic (oţet) şi să li se administreze calmante respiratorii. Totodată,m dacă astfel de situații apar, urmaţi întocmai anunţurile făcute de autorităţile locale prin intermediul posturilor de radio şi televiziune !
Semnalele de alarmare în caz de dezastre (accident chimic, inundaţii, incendii, alunecări de teren) sunt:
- 5 sunete (impulsuri a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele). Populația se considerî astfel prevenită despre iminenţa producerii sau producerea unui dezastru natural sau tehnologic.
- încetarea alarmei se semnalizează cu un sunet (semnal) continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.