Mobilizare de forțe la Predeal după ce un urs a intrat în curtea unei pensiuni din centrul stațiunii și s-a urcat într-un brad.
Personalul pensiunii a observat animalul în copac și a cerut ajutor la 112.
La fața locului a fost trimisă o patrulă de la Jandarmeria Predeal un echipaj SMURD și reprezentanți ai Regiei Pădurilor Kronstadt.
Este vorba despre un urs care coboară foarte des în centrul stațiunii. Specialiștii spun că vor încerca să determine animalul să coboare din Brad și să se întoarcă în pădure.
Silvicultorii spun că nu pot interveni în niciun fel pentru că animalul s-a urcat la o înălțime destul de mare, în Brad, iar în cazul căderii, acesta s-ar putea răni destul de grav.
Întreaga zonă a fost evacuată și va rămâne închisă până la gonirea animalului în pădure.
Asociatia Proprietarilor de Terenuri din Zona Zetea
Zetea 272, jud Harghita CUI 26153601
nr 6/30.04.2020
PROPUNERI la Proiect pus pe dezbatera publica pe 29.04.2020
Proiectul Ordinului pentru aprobarea nivelului de intervenție și prevenție în cazul speciilor de urs și lup, în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante, nu este altceva decăt un amestec de elemente fără nici un fel de logică și legătură cu situația reală.
Toată această construcție, este pentru a mima faptul că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (M.M.A.P.) și-ar fi îndeplinit obligația legală prevăzută în Legea 407/2006 cu ultimile modificări, privitor la aprobarea nivelurilor de prevenție pentru aceste specii, păna la 15 mai iar neîndeplinirea acestei obligații este infracțiune potrivit aceleiași legi.
După cum este știut M.M.A.P. a cerut potivit circularei Nr.2017/10.04.2020, prin Agențiile de Protecția Mediului (A.P.M. ) din județele țării, situația evaluării efectivelor la speciile urs, lup, râs și pisică sălbatică, de la fiecare gestionar de fonduri cinegetice, defalcată pe fiecare fond cinegetic în parte.
Datele (efective reale, efective optime), colectate de la fiecare gestionar în parte, pe fonduri cinegetice și specii (urs și lup în situația dată), permit în funcție de sporurile naturale anuale acceptate, calcularea corectă și responsabilă a nivelului de interventiei si a prevenției IN MOD SEPARAT, (pe fiecare fond cinegetic în parte, pentru urs și lup).
Scopul acestor nivele de interventie si de prevenție (cotă de extracție mai clar), este acela de a asigura echilibrul speciilor respective pe fiecare fond cinegetic în parte având în vedere și habitatul natural, cu consecința preîntâmpinării eventuale daune/pagube, atacuri .
Din acest punct devedere, realizarea acestor nivele de interventie si de prevenție, de către gestionar, pentru fiecare fond cinegetic în parte, ar conduce la minimalizarea riscurilor daunelor/pagubelor, atacurilor, etc.
Această abordare a aprobării nivelului de interventie si de prevenție defalcat pe gestionari și fonduri cinegetice este singura variantă de a responsabiliza gestionarii de fonduri cinegetice în condițiile unor daune/pagube, atacuri, ca urmare a nerealizării acelor cote.
Este foarte posibil ca, în anumite situații concrete, determinate chiar și de comportamente deviante ale unor exemplare din speciile (urs, lup), să fie necesară intervenția rapidă, peste cota de prevenție (atunci când cotele de interventie si de prevenție s-au realizat integral).
Acesta este un alt aspect, care ca dimensiune nu poate fi previzionat, el vizănd evenimente eventuale, viitoare. Abia aici se pune problema unui nivel de intervenție (urs și lup), prezentat ca cifre la nivel de total țară, pe fiecare specie (urs, lup), dar rămase la dispoziția M.M.A.P. Alocarea concretă, individuală, a acestora de către M.M.A.P urmănd a fi făcută în baza acelui dosar întocmit de către autoritățile competente justificănd pe deplin dauna/paguba sau atacul.
Succinta prezentare de mai sus demonstrează diferența fundamentală între cele două noțiuni: nivel de prevenție și nivel de intervenție, inclusiv în ce privește faptul că primul poate fi calculat concret pe fonduri cinegetice (pe baza datelor deja centralizate din teritoriu) pe cănd al doilea nu pote fi anticipat vizând eventuale evenimente viitoare necunoscute la momentul de față.
În plus, nivelul de prevenție, calculat așa cum s-a arătat, nu poate fi influiențat de analize ale unor dosare, cu atât mai mult în timpul derulării sezonului. Asemenea analize vizează exclusiv alocarea punctuală de nivel de intervenție din valoarea aflată la dispoziția M.M.A.P.
Proiectul de Ordin criticat contravine tuturor aspectelor legale susmenționate, cumulând prevenția cu interveția, atăt din punct de vedere al metodologie de aprobare a nivelului concret al acesteia pe gestionar și fond de vînătoare, prin solicitarea de dosare justificative în ambele situații, dar și prin prezentarea unor cifre cumulate pentru ambele situații și nedefalcate pe fonduri cinegetice în cazul prevenției.
Toate aceste aspecte demonstrează fără echivoc faptul că la acest moment M.M.A.P. nu face alteva decăt jocuri deșănțate ale unor așa-ziși protecționiști, beneficiari de tot fel de fonduri, pe tot felul de proiecte fantasmagorice, mulți dintre aceștia aflați chiar în incompatibilitate. Simpla analiză a unor calcule corecte ale nivelurilor de prevenție cumulate doar pe fondurile cinegetice la care avem acces la date, ne conduce la sume ce depășesc valorile stipulate în proiectul de Ordin în discuție. Și asta pentru fiecare din cele două specii (urs și lup).
Solicităm
1. Emiterea de Ordine distincte pentru cele două acțiuni : prevenție și intervenție.
2. În cadrul Ordinului privitor la prevenție, defalcarea (aprobarea) pe fiecare fond cinegetic a nivelurilor de intervenție, conform calculelor având al bază datele colectate prin APM-uri, fără alte cerințe suplimentare și analize de dosare, cu respectarea termenului legal de 15 mai.
3. În cadrul Ordinului privitor la intervenție, alocarea la nivelul întregii țari a unor cifre totale, pe fiecare din speciile urs, lup, acestea rămânând la dispoziția M.M.A.P., urmînd ca repartizarea puncuală pe fonduri cinegetice să fie făcută concret, ulterior, urmare a pagulelor/daunelor, atacurilor semnalate și demonstrate de documentele dosarului întocmit.
Rugăm ca prezenta notă să o considerați ca fiind punctul nostru de vedere la Proiectul de Ordin supus dezbaterii publice.
Vă mai informăm că în condițiile în care autoritatea va refuza o abordare cinstită și nu partizană altor interese, în emiterea acestor Ordine, urmează a sesiza organele abilitate fără a mai face alte demersuri.
Vă atenționăm și cu privire la posibilitatea atragerii responsabilității funcționarilor din cadrul autorități,i privitor la eventualele pagube/daune atacuri urmare a nesocutirii aspectelor prezentate.
Atasam prezentelor propuneri, un document care prezinta detaliat situatia actuala grava din Romania si fotografii elocvente cu privire la cresterea pagubelor cauzate de urs oamenilor si proprietatilor acestora din cauza cresterii numerice de netagaduit ale populatiilor de ursi si lupi, coroborat cu lipsa de actiune a Ministerului Mediului.
Zetea la 30.04.2020 Semneaza dr Ing Benke Iosif
CI: HR322788, CUI 1550802264368 adresa 535600 Odorheiu Secuiesc, str Eltetokut nr 16, Jud Harghita, tel 0723330738