Vinerea Mare! Creștinii ortodocși și greco-catolici își amintesc de jertfa lui Iisus Hristos

Creștinii ortodocși și greco-catolici din România marchează astăzi Vinerea Mare, o zi de profundă solemnitate și reculegere dedicată comemorării morții lui Iisus Hristos pe cruce.

Credincioșii participă la slujbe religioase speciale, culminând cu Denia Prohodului Domnului, care are loc seara. În cadrul acestei slujbe, are loc o procesiune solemnă cu Sfântul Epitaf, o icoană ce îl înfățișează pe Iisus mort, așezată pe un pat simbolic numit „prohod”.

Procesiunea simbolizează purtarea trupului lui Iisus de la cruce la mormânt și constituie un moment de introspecție profundă și rugăciune pentru credincioși.

Vinerea Mare este considerată cea mai tristă zi din calendarul creștin, marcată de post negru și rugăciune intensă.

Citeste și:  Un bărbat din județul Brașov a fost arestat pentru acte de violență

Conform tradiției, în această zi se respectă o serie de obiceiuri specifice, printre care aprinderea lumânărilor la mormintele rudelor decedate, pomenirea morților și evitarea oricărei forme de muncă sau distracție.

Semnificația profundă a Vinerii Mari constă în reamintirea sacrificiului suprem făcut de Iisus Hristos pentru mântuirea omenirii. Prin moartea și învierea Sa, Mântuitorul a deschis calea spre viața veșnică și a oferit speranță și mântuire credincioșilor.

Vinerea Mare este o zi de introspecție și meditație, un moment pentru a reflecta asupra propriei vieți și a relației cu Dumnezeu. Este o zi care ne invită la pocăință, iertare și speranță în mântuire.

Foto. Freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.